Brakelse in finale voor Lady Chef of the year 2024

Zoals elk jaar is er aan nationale competitie die op zoek gaat naar de beste vrouwelijke chef van het jaar. Laurence Haegeman van De Vijf Seizoenen in Brakel is één van de finalisten.

“De Official Selection van Lady Chef 2024 werd gekozen door een jury van Belgische culinaire experts, waaronder chefs, journalisten, recensenten en foodies”, klinkt het bij de organisatie. “In totaal telt de Academy meer dan 50 leden, ze wordt voorgezeten door culinair journaliste en auteur Femke Vandevelde. De exacte stemming gebeurt discreet en anoniem. Elk van de Academy-leden stemde hun top 5 van favoriete vrouwelijke chefs. De namen die het vaakst terugkomen, halen de Official Selection”

Je ontdekt hieronder, in chronologische volgorde, welke vrouwelijke chefs in de lijst zijn opgenomen :
– Aurélie Kluyskens, Umā – Brussel
– Camille Cosnefroy, Groseille – Brussel
– Clara Freitas, Pénar – Brussel
– Daorung Kaenphutsa, Kiss The Chef – Oostende
– Eveline Cappai, Sardis – Brasschaat
– Fran Mertens, Dunas – Knokke-Heist
– Jessica Vansever, Yelo – Wenduine
– Laurence Haegeman, De Vijf Seizoenen – Brakel
– Lien Vandeputte, Réliva – Brugge
– Lize Willems, Ma Marraine – Tongeren
– Slava Tcherbak, Fleur de Sel – Comines
– Victor Avonds, Victor – Antwerpen

“Meer dan de helft van de namen zijn nieuw in dit lijstje, tegenover de Selectie van vorig jaar”, gaat de organisatie verder. “West-Vlaanderen en Brussel zijn alvast mooi vertegenwoordigd. Manon Schenck, Lady Chefv of the year 2023, wenst alle dames alvast veel succes. “De Lady Chef award winnen was voor mij de kers op de taart na een prachtig jaar. Het is een supermooie erkenning, in een wereld die nog vaak door mannen gedomineerd wordt. Ik wens de chefs in de running een minstens zo mooie en boeiende ervaring toe! Hoe verloopt de wedstrijd verder? Eind augustus maken we uit de Official Selection de 5 nominees bekend. Dit zijn de chefs die bij de stemming van de voltallige Academy de hoogste scores haalden.”

“Tijdens de Culinary Challenge worden deze nominees het vuur aan de schenen gelegd. Deze fysieke kookproef gaat door in de hotelschool van Spermalie in Brugge. 5 vrouwelijke chefs zullen strijden met gelijke wapens -lees: ingrediënten & keukenmateriaal – voor extra punten die in de weegschaal worden gelegd, om tot de winnares van Lady Chef of the year 2024 te komen. Wie wordt de nieuwe Belgische trots, die moeiteloos met de beste producten een culinair hoogstandje op het bord tovert? We ontdekken het op 14 oktober 2024, tijdens het slotevenement dat doorgaat in het prachtige Concertgebouw van Brugge. Volg de wedstrijd op de voet op onze socials en website!”

“Naast de Lady Chef of the year award en de Lady Chef Public Prize, reiken we dit jaar nog 2 nieuwe prijzen uit. We willen dit jaar, nog meer dan anders, de hele community aan vrouwen in de restaurantkeukens in de kijker zetten. Er loopt nu eenmaal ongelooflijk veel vrouwelijk culinair talent rond. De Lady Chef One-to-watch by Palux award is een prijs die gaat naar een ondersteunende chef, die (nog) geen hoofdchef is in de keuken, maar wel van onschatbare waarde is in het team. Wie dit wordt, ontdek je in het najaar. Daarnaast komen ook de vrouwelijke studentes meer aan bod. Om de chefs van de toekomst te enthousiasmeren voor
een boeiende carrière in de horeca, zullen we de Lady Chef Rookie by Bidfood verkiezen volgens hetzelfde concept als de Lady Chef of the year. 5 studentes zullen het beste van
zichzelf geven tijdens een Rookie Challenge, om zo 1 winnares te bekronen tijdens het Lady Chef slotevenement op 14 oktober.”

“Lady Chef of the yearis een wedstrijd die sinds 1991 wordt georganiseerd. Jaarlijks wordt er één vrouwelijke chef verkozen tot de beste van België. Lady Chef of the year is een prijs voor excellentie, innovatie en leiderschap van een vrouwelijke chef in de Belgische culinaire scene. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door een academie van collega-koks, recensenten en foodies. Het is een prestigieuze gastronomische onderscheiding in België. Onze
missie: jonge vrouwelijke chef-koks inspireren, motiveren en een platform geven. © Lady Chef of the year is een geregistreerd merk van Green Seed Belgium NV. Over main partner food.be.”

“De excellentie in voeding en dranken deelt de gastronomische sector met de voedingssector. Want op je bord of in de winkelrekken, Belgische voeding en dranken zijn van wereldklasse. Daarom is Fevia, d
Federatie van de Belgische voedingsindustrie, hoofdpartner van Lady Chef of the Year. Chefs en producenten tonen samen trots dat we “small country, great food” zijn!”