SK Munkzwalm met Gerland de Latte aan het roer staat voor grote uitdaging

Vorige zondag ging de eerste wedstrijd door voor het A elftal van SK Munkzwalm tegen FC Kleit die eveneens uitkomt in eerste provinciale. Een rechtstreekse tegenstander dus uit dezelfde reeks.

De 0-3 uitslag zegt iets maar ook niet alles. SK Munkzwalm kwam net terug van een tweedaagse stage en het bleek dat een aantal spelers nog onder de indruk waren van het zware programma.

Kleit was in elk geval wakker en bleek een zwaar blok om zomaar aan kant te zetten. Zeker de verdediging stond pal. De eerste helft kon Munkzwalm zijn voet zetten naast deze van Kleit, alhoewel een 0-1 voorsprong aan de rust verantwoord was.

De tweede helft was een maat voor niks en uiteindelijk werd het 0-3. Beetje zware uitslag, maar dat betekent ook dat SK Munkzwalm best wel nog wat werk voor de boeg heeft.
Of SK Munkzwalm ook weer voor de titel gaat vroeg ik aan kersvers trainer Gerland De Latte.

Gerland (47) , noch steeds de vriendelijke kerel die hij altijd was.

Gerland woont in Roborst en in het dagelijkse leven is hij leerkracht LO aan het Onze Lieve Vrouwinstituut campus centrum in Zottegem. Zijn jeugdopleiding genoot hij bij KSV Sottegem, waar hij op zijn zeventiende debuteerde in het eerste elftal.

Vervolgens speelde hij voor Verbroedering Denderhoutem, SC Oosterzele en SK Zingem.

Daarna startte hij als speler-trainer bij Eendracht Elene, en daarna assistent-trainer bij Olsa Brakel. Dan, –het stopt niet!– assistent-trainer bij Eendracht Aalst en FC Dender.

Daarna werd hij hoofdtrainer bij JV De Pinte en de laatste vier jaar beloftetrainer bij SC Dikkelvenne.

Meer dan voldoende gewapend om hoofdtrainer te worden bij SK Munkzwalm lijkt mij.

Maar toch wordt het geen walk in the park om in de voetsporen te treden van voormalig trainer Davy Minnaert, vorig jaar nog kampioen met zijn ploeg. Enfin, kampioen zonder te promoveren, wat toch een titel in mineur is. Maar dit seizoen kunnen dergelijke fratsen niet meer en moet de kampioen een reeks hoger gaan spelen, zoals het hoort trouwens.

Voor alle duidelijkheid moet er toch aan toegevoegd worden dat er niet werd gekozen voor promotie om de club financieel gezond te houden. Grote investeringen als de volledig nieuw aangelegde parking en de het behalen van het interprovinciaal label voor de jeugdwerking hebben een hele hap gekost en dat willen ze bij SK Munkzwalm toch eerst goed verteren.

Maar Gerland, want daarover gaat het, steekt naar ik hoor veel enthousiasme en ambities in zijn trainingen. De nadruk wordt gelegd op drie belangrijke factoren in het hedendaagse voetbal, namelijk het fysieke, het technische en het mentale aspect. Dat laatste is wat nieuwer maar toch onontbeerlijk voor de uitbouw van een hecht elftal.

En zijn ambities dan?

Ik ben ervan overtuigd dat we in een zware reeks zitten maar eindigen in de top 5 zou tot de mogelijkheid moeten horen.

De nieuwkomers zijn Jasper Haesendonckx en Jonas Francisco. Twee jongeren die overkomen uit de A-kern van Dikkelvenne maar nu speelminuten moeten maken in het volwassen voetbal. Van Eine komt flankaanvaller Jules Van Hyfte over, ook een leergierige jongen die de stap van tweede naar eerste provinciale maakt.

Maar ook de eigen jeugd zal uitgebreid zijn kans krijgen om zowel te trainen met de A kern, als wedstrijden te spelen.

Dan hebben we ook nog een ‘interne’ nieuwkomer, namelijk Jeff Callebaut.

Nadat hij vorig seizoen voor de B ploeg mee aan de kar duwde als topschutter om de titel te behalen, gaat hij nu resoluut voor een plaats in het eerste elftal.

Er gaat een heel verhaal achter Jeff.
Grote belofte als jeugspeler.

Zo starte hij zijn jeugdopleiding bij KSV Sottegem om daarna te verhuizen naar Zulte Waregem. Daar vertrok hij naar AA Gent om er een drietal jaar bij de jeugd te spelen. Dan verhuisde hij van AA Gent naar KV Mechelen waar hij  een aantal wedstrijden meedraaide in de eerste ploeg.

En dan de sprong naar het onbekende, FC Pafos, in Cyprus. Wegens kwetsuur kwam hij er echter weinig aan de bak en keerde dan maar terug naar Dikkelvenne om uiteindelijk te belanden in SK Munkzwalm. Jeff kon moeilijk zijn kwetsuur verwerken uit Pafos en deemsterde weg bij zijn terugkeer.

Om nu voor de eerste maal opnieuw te solliciteren voor een plaats in het eerste elftal. Nu is het zo dat Jeff Callebaut in vorm een absolute meerwaarde is in eerste provinciale en hoger durf ik te beweren.
Het is dan ook aan hemzelf en zijn trainer om die meerwaarde te kunnen tonen en zijn omgeving te overtuigen.

Het is duidelijk dat SK Munkzwalm een te duchten tegenstander zal zijn.

De tweede wedstrijd, op 06.09.2024 is er eentje om nu al naar uit te kijken, namelijk op verplaatsing naar KSV Sottegem. In Zottegem zijn ze er klaar voor om SK Munkzwalm naar huis te sturen zonder punten. Althans dat is wat Zottegem graag zou willen. Gezien het verleden van sommige spelers (en trainer) zou dit best wel een leuke wedstrijd kunnen worden.