(H)eerlijk feesten op straat in Merelbeke: “Ook voor gezinnen valt er heel wat te beleven”

Op zondag 22 september 2024 verandert Merelbeke-Centrum van 11 tot 17 uur in een bruisende speel- en belevingsplek. ‘Feest op Straat’ belooft een actieve dag te worden voor jong en oud, met een bijzondere focus op duurzame mobiliteit en hergebruik. Tover jij een oud kledingstuk om tot een herbruikbare tas? Of heb je nog wat spullen te geef? Je bent van harte welkom.

Duurzaamheid troef Feest op Straat is dé plek om kennis te maken met tal van duurzame initiatieven. “Zo snuister je op de streekmarkt door de producten van lokale handelaars”, vertelt schepen van Duurzaamheid Tim De Keukelaere. “Ook duurzame mobiliteit, zoals deelwagens, zetten we graag in de kijker”, vult schepen van Mobiliteit Luc Van Huffel aan. Wil je meer info over deelwagens, of over de toeristische trekpleisters en ecologische projecten van de gemeente? Ga dan eens langs bij de infokraampjes.

Merelbeke als Faire Gemeente “We zetten Merelbeke graag in de kijker als Faire Gemeente”, vult schepen van Internationale samenwerking Isabelle Van De Steene aan. “Tijdens Feest op Straat ontdek je enkele burgerprojecten voor ontwikkelingssamenwerking in Merelbeke.” En dat zijn er meer dan je denkt! Je komt bovendien meer te weten over de stedenband die Merelbeke heeft met Toucountouna. Ook De Langste Tafel biedt opnieuw een (h)eerlijke lunch aan.

Kinderen welkom  Ook aan gezinnen is gedacht: het Huis van het Kind Merelbeke-Melle stippelde een korte wandelzoektocht uit. Toch meer zin om te fietsen? Een fietszoektocht van 6, 13 of 19 km brengt je langs trage wegen en unieke locaties in Merelbeke en Melle. Doe mee en maak kans op een lokale bon! Kinderen kunnen zich bovendien helemaal uitleven met het uitgebreide animatieaanbod: haal grappige toeren uit op de gekke fietsen, balanceer over het blotevoetenpad of spring erop los in een van de springkastelen. Het Eiland Amadeo is bovendien de ideale plek voor jonge avonturiers. En voor wie het even rustiger aan wil doen: kom even langs op de schminkstand! Wedden dat ze goed gaan slapen?

Workshops en activiteiten voor jong en oud Neem deel aan leuke en educatieve workshops, zoals upcycling, waarbij je een kledingstuk omtovert tot een unieke draagtas. Heb je thuis kapotte kleding of klein elektro? Breng het naar het Repair Café en geef het een tweede leven. Op de fietsherstelplaats kun je bovendien terecht voor kleine herstellingen. Heb je er dorst van gekregen? Bij de Oxfam Wereldwinkelbar vind je lekkere drankjes en hapjes. Of ga naar Komaf Koffie voor gratis koffie of thee tussen 11 en 15 uur!

Breng iets mee van thuisSociale kruidenier MIA verwelkomt donaties van ongeopende, niet-vervallen droge voeding, verzorgingsproducten of schoonmaakmiddelen. Heb je overbodige spullen die nog bruikbaar zijn? Geef ze af bij het geefplein of ruil ze in voor iets anders.

Nominatie Winkelhier-awardFeest op Straat is genomineerd voor de Winkelhier-award vanuit de provincie Oost-Vlaanderen. Om de twee jaar wordt een prijs uitgereikt aan een Oost-Vlaams bestuur dat zich ‘Winkelhiergemeente’ mag noemen. Via dit evenement worden lokale ondernemers in de kijker gezet. Merelbeke neemt het op tegen Geraardsbergen en Zulte om de Winkelhiergemeente 2024 te worden!

Alle info over de activiteiten en workshops vind je op  www.merelbeke.be/feest-op-straat.