Toneelgezelschap NOT pakt uit met Heksenjacht, een beklemmend stuk met een actuele betekenis op een ongewone locatie

Ophasselt. Voor het toneelstuk Heksenjacht was het Nieuw Ophasselts Toneel (NOT) op zoek naar een passende locatie, die een beklemmende sfeer kan oproepen. Dakwerker van Impe maakte zijn loods leeg. Die zal de komende weken tot een toneelruimte worden vertimmerd.

Doorgaans voert het 38-jarige toneelgezelschap hun stukken op in parochiezaal De Garve te Ophasselt, waar het doorgaans twee stukken per jaar opvoert. Maar nu en dan kleurt het NOT eens stevig buiten de lijntjes.

‘Met Heksenjacht van Arthur Miller nemen we het publiek mee in het verhaal van een gemeenschap die ten gronde gericht wordt door de beschuldigingen van de jonge, wilde Abigail’, vertelt regisseur Eric Meirhaeghe, die geen onbekende is in de wereld van het toneel. Hij viel al verschillende keren in de prijzen.

Afgunst en manipulatie
Heksenjacht speelt zich af in het strenggelovige dorpje Salem. Nadat ze werd afgewezen, beschuldigt de wraakzuchtige Abigail Williams de vrouw van haar ex-minnaar van hekserij, een zonde waarop in het dorp de doodstraf staat. Meteen volgen een reeks ongegronde beschuldigingen tussen de inwoners. In een geest van massahysterie worden onschuldige vrouwen als heksen vervolgd en opgehangen. Alle redelijkheid verdwijnt… Een indringend, intrigerend stuk over afgunst en manipulatie, maar ook over liefde en moed.

‘Abigail is een duister figuur waar vooral veel over wordt gesproken. Ze zorgt vooral voor veel onrust’, licht de jonge Fien Dehenau toe, die de hoofdrol voor haar rekening neemt. ‘Het stuk is geschreven door Arthur Asher Miller in de periode van het mccarthyisme, de jacht op communisten in de Verenigde Staten. Nu nog altijd worden hele bevolkingsgroepen geviseerd en ontstaat er polarisatie. Het stuk blijft razend actueel’, vervolledigt Eric Meiraeghe.

Intussen plooien de cast en de crew zich dubbel om alles op tijd klaar te krijgen. ‘Alles moet half oktober af zijn’, geeft Griet Blaton nog mee. ‘Op 18 oktober gaan we immers in première.’ Tot 2 november worden er 10 voorstellingen opgevoerd. ‘Om uit de kosten te raken, rekenen we op 1.000 bezoekers’, geeft Griet Blaton nog mee.

Heksenjacht vanaf 18 oktober tot 2 november in de Moenebroekstraat 110 te Ophasselt. Voor info en reservatie: www.nieuwophasseltstoneel.be

Julien Borremans