Hoe zit dat nu met de voetpaden tijdens vriesweer?
We weten allemaal dat we voor de eigen deur moeten vegen. Stel je voor dat het vriest en de postbode of de leurder-met-stofzuigers breekt zijn been? Hoe besparen we ons de kosten van een rechtszaak?
Eigenlijk wordt in heel wat reglementen, op één of andere manier, verwacht dat de burger zijn deel van de stoep vrij houdt. Het lijkt h éél normaal dat we dat ook doen wanneer er sneeuw of ijs ligt, maar wie de afgelopen dagen probeerde om zich te voet naar de buurtwinkel te begeven zal gemerkt hebben dat het een hachelijke beleving was.
Uw reporter naam de proef op de som en slenterde de heuvel op naar een dorpspleintje dat zowat in het midden ligt van de Vlaamse Ardennen. Op de gepekelde rijweg viel dat nog mee maar wandelen op de voetpaden was halsbrekend,… onmogelijk.
Wat zegt de wet?
Die lijkt niet specifiek te duiden. Natuurlijk heeft elke gemeente nog zijn eigen politiereglement en zijn GAS boetes. Water gieten op de openbare weg tijdens vriesweer,… ho maar, dat mag niet. Maar verder is het vaak een zaak van ‘gezond verstand’. En wanneer het tot een rechtszaak zou komen, dan speelt nog de interpretatie van de rechter èn de bewijslast.
In een arrest van 15/10/2012 oordeelde een Gents politierechter :
“Natuurlijke ijzelvorming die niet haar oorsprong vindt in een gebrekkige toestand van de weg of sneeuw beschouwt als een natuurlijk fenomeen waarvan de aanwezigheid de weg of het voetpad niet als zodanig niet gebrekkig maakt. Men mag niet verwachten van de burger dat deze reeds bij het krieken van de dag zijn voetpad ruimt. Een gemeentelijke reglement inhoudende de verplichting tot het ijs en sneeuwvrijmaken van de voetpaden maakt doet de aansprakelijkheid op basis van 1384 BW niet ontstaan (aansprakelijkheid zonder bewijs van fout). De schadelijder dient de aansprakelijkheid en het oorzakelijk verband dus in aanwezigheid van een dergelijk reglement nog steeds te bewijzen op basis van artikel 1382-1383 BW.” (Bron : http://elfri.be/rechtspraak/aansprakelijkheid-voor-sneeuw-en-ijs-op-het-voetpad)
Misschien heeft u dit juridische discours wèl begrepen?
Sommige reglementen of geplogenheden zeggen : “van zonsopgang tot zonsondergang”,… “tot 20u“. Maar ik zou er niet te veel op rekenen.
Neem je voorzorgen en haal die zak zout in huis voor de komende vorst want het is nog niet gedaan. Je wil toch ook voorkomen dat je partner of je kind onderuit gaat?
Probleem :
Voor ouderen en minder valide burgers is deze opdracht echter een onmogelijke opgave. De winter is het ideale moment om de banden aan te halen met die buur die je nooit buiten ziet. Misschien is die te oud, te zwak of anders te beperkt? Help jij een handje? Dan moeten we ons geen zorgen maken om mogelijk juridisch dispuut.
Conclusie :
Aan de buurtwinkel waar ik patatjes en vlees wou gaan halen? Het spijt me, ik ben er niet geraakt. Gelukkig stond er nog een paal op het voetpad langs je magazijn. Daardoor kunnen we de beste vrienden blijven. Morgen, als ik bekomen ben van het verschieten kom ik zeker langs. Zet alvast een zakje bintjes en een mals varkenswangetje klaar. Doe er ook nog wat peren bij,… om te bakken.
SjK