Zottegem, 15/02/2017: Cultuurwerking Sotteghem laat weten dat de Leuvense DNA-expert Maarten Larmuseau bezig is met het identificeren van nakomelingen in de vrouwelijke of mannelijke lijn van Lamoraal van Egmont, om via DNA onderzoek het skelet van in de Zottegemse grafcrypte met zekerheid aan de graaf toe te wijzen. Daarnaast werkt hij ook samen met een team dat zich specialiseerde in gelaatsreconstructie, waarmee het ware gelaat van Lamoraal zou kunnen herrijzen.
Egmontjaar 2018
Dit onderzoek moet gekaderd worden in het Egmontjaar 2018 waarvoor in Zottegem momenteel de voorbereidingen volop aan de gang zijn en waar Cultuurwerking Sotteghem een belangrijke rol in speelt. Een klein jaar geleden gaven Cultuurwerking Sotteghem en Stichting De Aldenborgh uit Weert de aftrap voor een grootscheeps gezamenlijk programma voor het 450ste herdenkingsjaar van de terechtstelling van de graven van Egmont en Horn.
Olivier Van Rode, voorzitter van Cultuurwerking Sotteghem (zie foto): In april 2016 organiseerden we een conferentie in het Europees parlement te Brussel en een debat in het Brusselse stadhuis. Vertegenwoordigers van verschillende verenigingen, universiteiten en besturen uit Nederland en Belgi ë namen de uitnodiging aan.
Bijeenkomst in Heidelberg
Midden februari 2017 wordt deze internationale samenwerking verder uitgediept. In de universiteitsstad Heidelberg (D) wordt een nieuwe bijeenkomst georganiseerd, waarbij verschillende Duitse academici hun schouders mee onder het Egmont-Horn project zullen plaatsen.
Professor Dr. Karin Zimmerman, vervangend afdelingshoofd van de “Historische verzamelingen” van de Heidelbergse universiteit nodigde de vertegenwoordigers van Cultuurwerking Sotteghem en Stichting De Aldenborgh uit om het project nog even voor te stellen. Daarna zal de professor een gebedenboekje voorstellen, dat aan de familie van Horn zou hebben toebehoord.
Filips van Montmorency, de graaf van Horn die samen met Egmont op het schavot stierf op 5 juni 1568, zou dat boekje bij zich gehad hebben toen hij onthoofd werd, en er zouden bloedsporen op zitten. De Duitsers willen in samenwerking met de De Aldenborgh Weert een DNA onderzoek op poten zetten om dit na te trekken.
Lichtere culturele evenementen
Deze wetenschappelijke en internationale poten in het Egmont-Horn project worden verder gekoppeld aan lichtere culturele evenementen, zoals toneelopvoeringen, muziekopvoeringen, culinaire evenementen, sportieve toernooien en natuurlijk een groot bloementapijt. In Weert plant men de oprichting van een standbeeld voor de graaf van Horn.
Groepsfoto aan het standbeeld van de markt in Zottegem, tijdens het bezoek van de Stichting De Aldenborgh uit Weert