Studente criminologie en politie Geraardsbergen/Lierde werken samen: NEE… geen middelenmisbruik in mijn caf é!

logo_politie_3

Geraardsbergen, 17/06/2017 – In het kader van haar stage bij de lokale politie Geraardsbergen/Lierde, zocht de studente criminologie Emma naar een thema voor haar opdracht. Ze maakte een folder gericht op horeca-uitbaters. (CN)

middellenmisbruik Flyer Emma

Persbericht: “Alcohol and drug related problems are strongly influenced by the physical and social environment within venues. Therefore drinking environments are seen as key to the prevention of alcohol intoxication and alcohol related problems(*)”.
Deze Engelse quote inspireerde Emma Van der Spiegel, derdejaarsstudente Criminologie aan de UGent, voor het maken van een informatiefolder omtrent alcohol en illegale drugs. Een flyer die focust op preventie van middelenmisbruik en specifiek is gericht op horeca-uitbaters.

In het kader van haar stage bij de lokale politie Geraardsbergen/Lierde, zocht Emma naar een thema voor haar stageopdracht. “E én van de doelstellingen uit het zonaal veiligheidsplan van de PZ Geraardsbergen/Lierde is de overlastaanpak van legaal en illegaal middelenmisbruik. Om dit te bewerkstelligen is een belangrijk actiepunt het identificeren van en afspraken vastleggen met relevante partners. Uiteraard behoren regionale horeca-uitbaters tot deze doelgroep. Het idee om een informatieve flyer uit te werken en deze te verspreiden onder de horecazaken leek me een goed plan” aldus Emma.

De folder ‘Middelenmisbruik in mijn caf é?!’ bestaat uit 2 luiken. Langs de binnenzijde wordt het item ‘alcohol’ besproken. De andere zijde spitst zich toe op ‘drugs’. Vragen zoals ‘Wie mag wat drinken?’, ‘Waaraan kan je een zichtbaar dronken persoon herkennen?’ en ‘hoe herken ik druggebruik in mijn zaak?’ passeren onder andere de revue.

“Voor het maken van deze folder werkte ik samen met de stad Geraardsbergen en PISAD (Provinciaal Interbestuurlijk Samenwerkingsverband voor Aanpak van Drugmisbruik). Naast het verstrekken van informatie omtrent de wetgeving vonden we het ook belangrijk preventieadvies te geven. De flyer omvat daarom ook tips over hoe caf é-uitbaters hun zaak tot een veilige omgeving kunnen maken en zo het middelenmisbruik kunnen terugdringen” zegt Emma.

Korpschef Jurgen De Landsheer is tevreden met Emma’s werk: “Alcohol en drugs kunnen vaak in verband worden gebracht met geweld en overlast. Het aanreiken van een informatieve flyer met tips & tricks voor de horeca-uitbaters binnen onze zone, kan zeker een hulpmiddel zijn in de strijd tegen middelenmisbruik”.

De folder leunt ook perfect aan bij de BOB-zomercampagne die binnenkort van start gaat. Een aantal recepten van de zogenaamde ‘Mocktails’ of alcoholvrije cocktails worden meegegeven via een link naar de website van de politiezone. “Het serveren van een ‘mocktail’ is de ideale manier om alcohol terug te schroeven zonder in te boeten op pr ésence. Bob én Bobette verdienen immers ook een lekker drankje!” besluit De Landsheer.

(*) bron: Sannen, A., Krusche, L., Hughes, K., Burkhart, G., & Van Hasselt, N. (2016). Healthy Nightlife Toolbox – Info sheet – Responding to drug and alcohol use and related problems in nightlife setting. Nederland: European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA).