Vollezele, 03/07/2017 – Ambachtelijke hobbybrouwer Karel Spinnael uit Vollezele, deelgemeente van Galmaarden, experimenteert volop met zijn zelf geteelde hop. Karel gebruikt tegelijk met de zelf geteelde hop nog graan en kruidensoorten die in de natuur voorkomen, wat zijn artisanaal gebrouwen bier een aparte toets geeft. (FDS)
Hop is een onmisbaar ingredi ënt bij het bier brouwen. Reeds in de middeleeuwen werd hop daarvoor gebruikt. Hop is tegelijk een bewaar- en smaakmiddel dat enige bitterheid verleent aan het bier. De zogenaamde IPA’s of Indian Pale Ale bevatten veel hop.
In Belgi ë is vooral de streek rond Poperinge en Asse gekend voor zijn hopcultuur. Karel hoopt dat de hopteelt en de streekgebonden biertraditie van het Pajottenland een heropleving kennen. Op de foto zie je Karel aan de Repekouter in Vollezele. Tussen zijn hopplanten, die er niet alleen aan hoge ranken groeien maar ook langs zijn tuinhuis.
(Freddy De Schuiteneer)