18/11/2017 – Om een boeiende activiteit te bezoeken in het kader van de Dag van de Wetenschap die plaats vindt op zondag 26 november, hoef je niet naar een grote stad te gaan. In het zuiden van Oost-Vlaanderen en het aangrenzend Pajottenland hebben tal van interessante activiteiten plaats. Er valt meer te beleven in Brakel, Oudenaarde, Erpe-Mere, Gontrode en Bogaarden. (FDS)
In het Audiovisueel Museum in 1670 Bogaarden wordt de bezoeker meegenomen op ontdekkingstocht rond het fenomeen radiogolven. De radioamateurs uit Geraardsbergen en Ninove verlenen er hun medewerking. Neem een kijkje op de website www.dagvandewetenschap.be om alles te ontdekken.
Radio meer dan ooit in de belangstelling
Er is heel wat te doen geweest rond de afschaffing van de eerste en originele vorm van digitale radio, die DAB noemt. Sinds enkele jaren werden bijna geen radio’s meer aangeschaft waarop zowel AM als het betere FM voorhanden waren. Meer en meer kwamen toestellen in de verkoop met analoge FM en digitale DAB. Nauwelijks één maand geleden op 17 oktober schakelden de openbare omroep en andere zenders over van DAB naar DAB+, een hele omwenteling. De bezitters van een FM/DAB radio konden vanaf dan enkel nog FM ontvangen. Maar met een FM/DAB+ radio beluistert men DAB+ in onge ëvenaarde kwaliteit. Meestal voorzien de constructeurs in de iets duurdere toestellen met FM/DAB+, ook internetontvangst voor ontvangst van duizenden radiozenders van over de hele wereld. In 1670 Bogaarden gaat op 26 november de boeiende wereld van de radio voor u open van 10 uur tot 17 uur in het Audiovisueel Museum aan de Terkammenstraat 11. DAB+ is er klein onderdeel van, de radioamateurs van Geraardsbergen en Ninove aangesloten bij UBA vzw, zullen u tonen dat radio nog veel meer is.
Om meer te weten over radio is Bogaarden de aangewezen plaats. In het Audiovisueel Museum maakt de bezoeker er het prille ontstaan tot heden mee. De radioamateurs leggen ter plaatse langs de radio en de buitenantennes direct contact met andere landen over de hele wereld. In de Eerste Wereldoorlog werd vooral morse gebruikt voor de radiocontacten aan het front. Wat morse is en hoe het werkt ziet de bezoeker ter plaatse. Iedereen kent en hoort draadloze communicatie. De bezoeker ziet ter plaatse op een groot scherm wat radiogolven zijn. Ook hoe met radiogolven beelden worden doorgezonden. Na de radio kwam de televisie die werkt met radiogolven. Laat u meenemen op verkenning naar deze boeiende ontdekkingen die uiteindelijk leidden tot onze huidige gedigitaliseerde telecommunicatie maatschappij.
Kerk van Bogaarden
In de kerk van Bogaarden vlak bij het museum, ziet u hoe de eerste radio’s werden gebouwd. Ter plaatse bouwen en herstellen de gepassioneerde hobbyisten deze toestellen. In de beginperiode ontstonden tientallen Belgische bedrijven die hoogstaande technologische verwezenlijkingen tot stand brachten en de Belgen massaal lieten luisteren naar het nieuwe medium dat radio noemde. Specialisten van het vermaarde radiomuseum van Olen, wekken oude radio’s weer tot leven. Zij tonen de beginperiode van de computer, die eveneens het digitale radio tijdperk inluidde met DAB+ en Internetradio. Vragen over ontvangst, antennes, huis- en autoradio’s stelt men ter plaatse. De specialisten van het museum uit Olen weten er alles over.
Nieuwe auto’s, zijn nu connected cars. Een autoradio met DAB+ FM+ Internet, schakelt automatisch over naar de beste ontvangst. Dag van de Wetenschap is ook de dag van experimenteren en het overschakelen van het analoge naar het digitale. Dit laten we zien en beleven in de kerk. Daar is de prachtige digitale instrumentale muziek te beluisteren, hemelse klanken die Lisa-Marie samen met vader Johan uit haar Laserharp tovert, echt iets voor fijnproevers. Digitaal experimenteren kan iedereen, vraag het maar aan vader en dochter.
De Kerkuil
Bogaarden ligt hartje mythisch Pajottenland met zijn tradities en gewoontes. Waar kan de bezoeker beter kennismaken met deze broedplaats van geuze, lambiek en kriek dan in de aloude hoeve “De Kerkuil” naast de kerk. Midden audiovisuele technologie, kan men er genieten van een hapje en een drankje. De tentoonstellingen en demonstraties zijn gratis toegankelijk aan de Terkammenstraat 11 te 1670 Bogaarden, de kerk van Bogaarden en De Kerkuil , van 10 uur tot 17 uur