(Satire) – Niks mis mee, moet toch gewoon kunnen? We noemen hen al heel ons leven zo, wat is dan het probleem? Maar waarom raakt het me elke keer weer? Ben ik zo gevoelig? Waarom moet ik stiekem een lach onderdrukken als ik het hoor? Waarom wil ik, kortom, uit sommige monden en in sommige situaties geen ‘Strontvlieg’ horen?
Het was zoöloog Carl Linnaeus die in 1758 de wetenschappelijke naam van de soort voor het eerst geldig publiceerde. Gezien de paring van deze soort plaats vindt in de buurt van een mestvlaai, waar het vrouwtje wordt opgepikt door het mannetje en waar vervolgens het vrouwtje haar eitjes op die mest legt, koos de lompe Lennaeus de naam ‘Strontvlieg’. Zo achtervolgt deze kwetsende titel al meer dan 350 jaar onze vlieg.
Voor GAIA voorzitter Michel Vandenbosch is het genoeg geweest. “Ik krijg vaak te horen dat het maar een vlieg is maar wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat planten beter groeien als we er lief tegen praten terwijl planten die uitgescholden worden verwelken. Als planten zo gevoelig zijn, hoe moet dit dan zijn voor een vlieg, die toch wel een trap hoger staat op de evolutieladder?” aldus Vandenbosch.
Specialist in groenten- en plantenteelt Wim Lybaert treedt Vandenbosch bij “Paardenbloemen waren ooit zo goed als uitgeroeid en dus niet meer te bespeuren in onze velden. Dit doordat de bloem onderhevig was aan depressieverschijnselen omdat die alsmaar aangesproken werd als Pisbloem”.
Vandenbosch en Lybaert hebben dan ook een officieel verzoek via aangetekend schrijven ingediend om de naam ‘Strontvlieg’ in alle boeken te schrappen en te vervangen door ‘Kalfvlieg’ naar analogie met de Paardenbloem.