Interview met zonechef Jurgen De Landsheer: ‘Veel ouders hebben de grip op hun kinderen verloren.’

Jurgen De Landsheer is sinds 2013 zonechef van de politiezone Geraardsbergen/Lierde. Voordien was hij chef van de politiezone Brussel-Zuid en als verbindingsofficier van de lokale politie verbonden aan het Ministerie van Justitie. De Landsheer volgde o.a. een programma bij ‘the FBI National Academy. Jurgen De Landsheer blaakt van zelfvertrouwen en beschikt als gedreven wielertoerist over een goede conditie.

Volgens Jurgen De Landsheer investeert de politie veel meer in de communicatie met de Burger. De modale burger vraagt eveneens meer ‘blauw’ op straat en verwacht dat de politieagenten meer aanspreekbaar zijn. De politie neemt deze opdracht ter harte. Met de jeugd blijft de communicatie moeilijk verlopen. De Landsheer onderstreept dat de politie meer in de thuissituatie van jongeren moet tussenkomen. Kunnen we van ‘een verloren generatie’ gewag maken?

De strijd tegen de georganiseerde drugsverkoop en de overlast als gevolg daarvan, blijven een permanent aandachtspunt. ‘De drempel om genotsmiddelen te gebruiken is lager geworden.’ De politie van Geraardsbergen is de laatste jaren nadrukkelijker op de straat aanwezig. Deze aanwezigheidspolitiek werpt zijn vruchten af: er zijn veel minder vechtpartijen in het weekend en de harde criminaliteit neemt af. Anderzijds zien we dat de cybercrime en de zedenfeiten fel toenemen.

Door de maatschappelijke evolutie en de verwachtingen van de burger moet de politie aan haar organisatie blijven werken en – waar nodig – aanpassen. ‘Er wordt steeds meer van de agenten verwacht. We moeten dus meer diversifi ëren en specialiseren.’