De vertrouwd klinkende vraag “Hoe maakt u het?” wordt d é slagzin van Erfgoeddag 2019. Organisatoren gingen op zoek naar het cultureel erfgoed van soms verloren gegane ambachten om het op 28 april onder uw aandacht te brengen. Ook het meesterschap van vandaag komt aan bod: de kennis en vaardigheid die vaak reeds over generaties heen werd doorgegeven. In Merelbeke leidde dit tot het volgende boeiende programma met gratis activiteiten.
Zwammen ambachtelijk geteeld
Het kweken van oesterzwammen en shiitake vergt enige knowhow. De gepassioneerde kwekers Jos Buysse en Ignace Schram van Ecosnooze vertellen er u alles over. De proevertjes staan alvast klaar.
Waar? Diepestraat 9, Bottelare
Glazeniersambacht Mestdagh
Glaswerken zit in het bloed van de familie Mestdagh: een eerste atelier werd opgericht in 1947 in Gent én we zijn intussen een tweetal generaties verder. Het ambacht combineren ze met enige creativiteit. Naast de restauratie, conservatie en herbestemming van glas-in-loodramen, cre ëren ze nieuwe producten. Ze ontvingen het “Handmade in Belgium Label”, naast enkele andere waardevolle erkenningen en kunnen intussen terugkijken op enkele prestigieuze projecten in binnen- en buitenland.
Waar? Oude Gaversesteenweg 99-1, 9820 Merelbeke
Steenbakkerijen in Merelbeke
De Schelde-oevers boden gedurende generaties de klei waaruit de gegeerde ‘Scheldesteen’ kon worden gevormd. Het ging gepaard met zwaar labeur en kinderarbeid. Het vergde de nodige kennis om de steen in veldovens te bakken. Werkgroep Erfgoed Melsen verzamelde unieke voorwerpen en fotodocumenten rond dit ambacht dat tot vorige eeuw door Melsenaren werd uitgeoefend.
Waar? Sint-Stefanuskerk Melsen & Huys de Cocker
Werken !
Een échte stielman vinden vandaag, is een hele uitdaging. Wie waren ze en wie zijn ze, vandaag? De Muntenaar stelde een expo samen van alle gekende en minder gekende, bestaande en verloren gegane beroepen en ambachten in het Merelbeekse.
Waar? Pastorie Munte en Sint-Bonifatiuskerk, Munteplein
De restauratie van de Calvarie van Munte
Tot de jaren 1980 stond op het kerkhof van Munte een waardevolle terracottabeeldengroep. Deze was aan restauratie toe. De gemeentelijke diensten Cultuur en Erfgoedprogrammatie documenteerden de geschiedenis van de beeldengroep en het hele restauratiegebeuren aan de hand van een tentoonstelling en film. Op erfgoeddag wordt de calvarie feestelijk ingehuldigd ter hoogte van haar definitieve plek in de Sint-Bonifatiuskerk van Munte.
Waar? Sint-Bonifatiuskerk Munte, om 11 u. inhuldiging met receptie en toelichting door de restauratrice Nicoline Van Stapele (ook om 14 & 15 u.)
Sofacq: van pantoffel tot bier
Het Gentse schoenbedrijfje verhuisde in 1929 naar Merelbeke en had 10 jaar later zo’n 100 werknemers in dienst. Recentelijk vormde De Wilde-Brouwers het pand om tot een biobrouwerij, ‘cakery’ en exporuimte. Oud-werknemers, directieleden én de ‘nieuwe’ bazen vertellen over hun specialisme in een boeiende film door Tony Haemers. Een gratis proeverij van lokaal vervaardigde ambachtelijk producten wordt u aangeboden door De Wilde-Brouwers. Inhuldiging om 10 u.
Waar? De Wilde-Brouwers, Hundelgemsesteenweg 310, Merelbeke
Het programma voor Merelbeke en omstreken kan u ook nalezen op de website van Erfgoedcel Viersprong : https://erfgoedviersprong.be/