Heel wat padden en kikkers gered langs Rovorst in Zegelsem

 

Buurt comit é Rovorst en Natuurpunt kern Rondom Burreken redden een opnieuw groot aantal padden en kikkers.
Na hun winterslaap denken amfibie ën alleen aan…paren.
Bij onze inheemse amfibie ën loopt de biologische wekker af na de eerste buien met hogere temperaturen (vanaf 7 graden). Bij duisternis en regen en hoge vochtigheid kruipen deze nuttige dieren uit hun schuilplaats en trekken instinctief naar water. Meestal in de maand februari, maar door de vrieskou worden de padden, kikkers en salamanders wat later wakker.
Wie geluk heeft, kan zonder problemen naar een voortplantingspoel trekken. De iets minder fortuinlijke dieren moeten soms een verharde weg oversteken en het alsmaar toenemende verkeer trotseren. Waakzame natuurliefhebbers vinden soms plaatsen waar tientallen en zelfs duizenden dieren verminkt of dood op het asfalt liggen.
Daarom zetten het buurtcomit é Rovorst en Natuurpunt kern Rondom Burreken voor de vijfde keer een actie op om de amfibie ën veilig op weg te helpen naar hun geboortepoel!
Op Rovorst werden in samenwerking met de gemeente Brakel schermen en emmers opgesteld over een lengte van 100 meter en dat om de trekkende amfibie ën op te vangen. Een groep van een paar vrijwilligers organiseerde zich zo dat er elke avond en ochtend permanentie was om de dieren uit de emmers te halen.

En met succes.
“Niet minder dan 610 padden werden veilig aan de overzijde van de straat vrijgelaten.
Dat is een zeer mooi resultaat”, aldus Isabel Kestelyn van Buurtcomit é Rovorst.
“ De aantallen liggen iets lager dan in 2018 toen we meer dan 850 diertjes konden overzetten.
Vermoedelij heeft de droge zomer van 2018 ervoor gezorgd dat er een hogere sterfte was onder de padden en dat ook de voortplanting minder succesvol was” aldus nog Filip Hebbrecht van Natuurpunt.

“In 2015 starten we voor de eerste keer, samen met Natuurpunt en de buren, met deze actie.
Toen werden 322 padden overgezet. Daar waren we super blij mee.
Dat waren zoveel diertjes die anders zouden plat gereden worden door het verkeer in onze straat.”
“Vier jaar later is het duidelijk hoe belangrijk de actie is. Door het overzetten zorgen we voor een gezonde populatie die zich ook kan voortplanten en waarvan de jonge dieren ook kunnen opgroeien in plaats van te eindigen onder de wielen.
Bovendien konden we in 2016, in samenspraak met de eigenaars, ook een poel herstellen zodat de padden er ook een goede kweekvijver bij kregen. En dat werpt duidelijk zijn vruchten af.”
“Ook de samenwerking met de gemeente Brakel verloopt prima.
Zij zorgen elk jaar voor het juiste materiaal zoals schermen, emmers, waarschuwingsdriehoeken en een infobord.
Bovendien zijn we in overleg om een structurele oplossing te voorzien met de aanleg van verhoogde borduren en een tunnel onder de straat zodat de padden op eigen kracht de weg naar de poel vinden” zegt Filip Hebbrecht van Natuurpunt.