Hij is nog maar 24 jaar, maar staat al in de finale van de prestigieuze wedstrijd beste maître d’hôtel van Club Prosper Montagn é. Ronsenaar Simon De Tavernier zwaait met veel lof naar de hotelschool van Michelbeke en zijn werkgever Le Château du Mylord.
Simon De Tavernier weet vandaag of hij de titel van beste maître d’hôtel 2020 een jaar lang mag dragen. Maar het is al een knap staaltje om als 24-jarige je plaats af te dwingen bij de drie finalisten.
“In juni 2016 studeerde ik af aan de Michelbeekse hotelschool in de richting Restaurantbedrijf en drankenkennis”, haalt Simon de herinnering aan zijn opleiding op. “Ik ben een heel trotse leerling van Stella Matutina. Boven alles heeft die school mij een manier van denken meegegeven. Wat wijnkennis aangaat, betekende dit bijvoorbeeld: leer eerst de Loirewijnen en ga dan pas op ontdekking naar Chili.”
Hij deed stage in L’Ecailler du Palais Royal, de WY (The Mercedes House), De Pastorale en ‘t Hof Van Cleve. “Maar ik ben bewust daarna gaan werken in de kleine brasserie, in de bruine kroeg en in de discotheek. Ik wou bezig zijn. Ik wou bijleren. En dat doe je overal, al is het soms maar mensenkennis. Dat laatste is zo belangrijk als maître d’hôtel. Eigenlijk beheert de maître de dienst. Hij beslist welke tafel doorgaat. Hij bespreekt de speciale wensen van de klanten met de chef en heeft oog voor detail. Als een dame haar handtas op de grond zet, brengt hij een haakje om ze aan te nagen naar haar tafel. Hij raadpleegt de gastenlijst, zodat hij zich kan voorbereiden op habitu és. Van die regelmatige gasten kent hij zelfs de wijnvoorkeur.”
Simon De Tavernier Finalist Beste Maître d’Hôtel 2020 “Boven alles heeft de Michelbeekse hotelschool mij een manier van denken meegegeven”
Toch zal Simon tijdens de wedstrijd moeten bewijzen dat hij van alle markten thuis is en blijk geven van veelzijdigheid. “Je moet bijvoorbeeld een sigaar kunnen aanzetten. Dat leer je niet meer op school, want in de restaurants, zelfs in die van de school, mag niet meer gerookt worden. Uiteraard zullen er ook versnijdingen aan te pas komen. Je ziet dit tegenwoordig minder en minder, maar gelukkig krijg ik van mijn werkgever Le Château du Mylord in Ellezelles ,de gelegenheid om hier op te oefenen. Kreeft, eend, fruit,… Alle specifieke handelingen moeten routine worden.”
Nu al weet hij dat deze wedstrijd hem gigantisch veel zal bijbrengen. “Ik werd al de beste commis. Wie meedoet aan een wedstrijd, probeert te winnen. Maar in deze prestigieuze competitie zal ik zelfs niet ontgoocheld zijn met een tweede of derde plaats”, besluit De Tavernier.
Foto vlnr : Simon De Tavernier – Femke Delep ée (leerlinge 7de specialisatie Restaurantbedrijf & Drankenkennis – zaalleerkracht Tom Vermeulen