Tieners hebben wereldwijd een tegenargument gevonden voor elke verzuurde opmerking. Met ‘Ok boomer’ duiden ze op de negatieve zaken die babyboomers met zich meebrachten. Generatie Z definieert ‘boomers’ als iedereen die ouder is dan 30, terwijl in realiteit babyboomers enkel personen zijn geboren tussen 1945 en 1955.
De ‘Ok boomer’-boutade startte met een filmpje op het platform TikTok waarin een man met wit haar en een baseballpetje verklaarde dat ‘De millennials en Generatie Z last hebben van een Peter Pan-syndroom. Ze willen niet volwassen worden.’ Duizenden tieners reageerden op de video met ‘Ok boomer’. De video en zijn reacties gingen viraal. Sindsdien wordt ‘ok boomer’ gebruikt als reactie tegen elke verzuurde commentaar.
De babyboom is de geboortegolf die in veel West-Europese landen en de Verenigde Staten optrad vlak na de be ëindiging van de Tweede Wereldoorlog. De euforie over de bevrijding leidde ertoe dat velen een gezin stichtten. Ook in Belgi ë en Nederland trad een geboortegolf op, met name in 1946 en 1947, maar ook in de twintig jaar daarna werden aanzienlijk meer kinderen geboren dan in de perioden ervoor en erna. De babyboom heeft aan het begin van de 21ste eeuw nog steeds grote gevolgen voor de samenstelling van de bevolking. Zo kampen veel westerse landen met een vergrijzende bevolking, wat de financiering van de socialezekerheidsstelsels in die landen onder druk zet.
De polemiek tussen de jongere en oudere generaties blijft steeds sterker toenemen sinds de vele klimaatbetogingen en klimaatbewegingen. Op sociale media leidde het veelal tot verhitte discussies tussen jong en oud. Met ‘Ok boomer’ dreigt de spanning toe te nemen. Daar de klimaatevolutie louter focuste op het klimaat, verwijt generatie Z de oudere generatie naar een veelvoud aan problemen.