Het meerjarenplan 2020-2025: 61 miljoen euro aan investeringen. ‘Geraardsbergen is een financieel gezonde stad.’

Het financieel plaatje…


Geraardsbergen. Het meerjarenplan (2020-2025) van de stad Geraardsbergen werd gisteren aan de pers voorgesteld. Het is een heel ambitieus plan. Voor de realisatie van dat plan zal de komende vijf jaar 61 miljoen euro worden uitgetrokken. Aan de inkomstenzijde staat daar 15 miljoen euro tegenover door de verkoop van onroerend goed en het ontvangen van investeringssubsidies. De stad heeft een schuldenberg van 61.422.070 euro. Per inwoner betekent dit ongeveer 1.839 euro. Toch beweert het stadsbestuur dat al deze plannen best betaalbaar zijn. Enkel in 2020 zal er met een klein negatief saldo worden ge ëindigd. Wat opvalt, is dat voor een gedeeltelijke opening van het kenniscentrum nog eens 6,1 miljoen euro op tafel moet worden gelegd.

Het meerjarenplan is een intentieverklaring van een bestuursploeg van een stad waar de beleidskeuzes voor de lopende legislatuur. Het meerjarenplan bestaat doorgaans uit een strategische nota en een financieel plan. Voor de input van het meerjarenplan wordt gebruik gemaakt van omgevingsanalyses, participatietrajecten en ‘de vele inspiratie uit onze diensten’.

Financieel gezonde stad
De financi ële lucht boven de stad klaart geleidelijk uit, aldus de bestuursploeg. ‘De gewone ontvangsten van het lokaal bestuur Geraardsbergen zijn jaarlijks groter dan de uitgaven. Het positief resultaat van de exploitatie bedraagt jaarlijks gemiddeld ongeveer 6.700.000 euro.’

Dit financieel voordeel zorgt ervoor dat het bestuur over de ganse legislatuur ongeveer 61.000.000 euro kan investeren. Dit resultaat kan worden behaald dankzij de verkoop van onroerend goed en de te ontvangen investeringsbudget van tezamen 15.000.000 euro.

Burgerbegroting
In het meerjarenplan wordt ‘een burgerbegroting en witruimte voor burgerinitiatieven’ voorzien. ‘Deze witruimte zijn als het ware witte pagina’s die we samen met de burger invullen.’ Voor participatie wordt een financi ële ruimte voorzien van 1.200.000 euro, waarvan 300.000 euro door de burger kan worden ingevuld.

Zorgzame stad
De stad gaat de komende jaren met de Vlaamse overheid wijkverbeteringscontracten aan. Grote aandacht gaat naar buurten met een lage werkzaamheidsgraad, slechte woonkwaliteit, lage scholingsgraad, hoge concentratie anderstaligheid, lage inkomens… De stad zet in op het voorkomen en bestrijden van armoede, activering en werkgelegenheid in onze stad, een goed aanbod Nederlandse taal…

Voor de bestrijding van de armoede trekt de stad 2.658.000 euro uit, waaronder 540.000 euro voor het project KOALA (kind en ouder activiteiten in kader van lokale armoede). Ook wordt er 480.000 euro voorzien voor het project KOAP (Kinderen van ouders met een afhankelijkheidsproblematiek).

Alle inwoners van Geraardsbergen ouder dan 75 jaar krijgen een huisbezoek. Voor de bestrijding van eenzaamheid wordt er 300.000 euro uitgetrokken.

Bruisende stad
Het bestuur kiest een masterplan om van Geraardsbergen een bruisende stad te maken. Het stationsplein wordt volledig heraangelegd. Kostprijs: 3,6 miljoen euro. Ook zal tegen 2021 het kenniscentrum deels worden geopend. Daarvoor zal de burger 6,1 miljoen euro extra moeten ophoesten. Aan de zijkant van het stadhuis komt een museum. De kunstacademie krijgt ook een facelift (2,3 miljoen euro), net als de abdijsite (1 miljoen euro), de Lelie in de Denderstraat (2 miljoen euro) en het Abtenhuis (3,9 miljoen euro).

Fietsstad
De stad zal niet meer investeren in dure wielerwedstrijden. Ze blijven uiteraard welkom, maar ze zullen haast niets meer kosten. De stad zal de komende jaren investeren in ‘veilige fietsverbindingen vanuit de dorpskernen voor woon-, school-, werk- en winkelverkeer.’ De infrastructuur zal ernstig worden bijgewerkt. (410.000 euro).

Veilige stad
Er zal worden geïnvesteerd in extra camera’s. Voor de onderhoud van wegen, voet- en fietspaden wordt 8 miljoen euro worden uitgetrokken. Een aantal wegen zullen worden heraangelegd, waaronder de Astridlaan. Totale kostprijs: 5 miljoen euro.

Klimaatgezonde stad
Tegen 2030 wil Geraardsbergen 40% minder CO2 uitstoten, met 2011 als referentiejaar. Er wordt geïnvesteerd in isolatiewerken, stookplaatsrenovaties, vernieuwingen van daken, zonnepanelen…

Ook zal er een budget worden uitgetrokken voor watermaatregelen, het hemelwaterplan, erosiemaatregelen en rioleringswerken. (1 miljoen euro).

Woonstad
Om de kwaliteit van de huisvesting te verbeteren, hoest de Geraardsbergenaar de komende jaren nog eens 3,75 miljoen euro op. Er zal worden gewerkt met investeringsstimuli.

Ook zal via het maatwerkplan Concordia 2030 geïnvesteerd worden in de lokale werkgelegenheid.

Historische kosten
Uiteraard zijn er nog een aantal historische kosten die de stad met zich meesleept. Voor het ASZ zal 1,2 miljoen euro worden uitgetrokken. De tweede pensioenpijler voor de stad en het OCMW zijn goed voor 2,63 miljoen euro. De responsabiliseringsbijdragen kosten 4,5 miljoen euro.

Julien Borremans