Meerjarenplan in Brakel werd goedgekeurd door liberale meerderheid

Brakelse oppositie unaniem - Er zit weinig schwung in

Naar Brakelse normen werd het meerjarenplan eind december goedgekeurd tijdens een 2   1/2 uren durende   gemeenteraad.
Het waren burgemeester Stefaan Devleeschouwer ( Open Vld) en schepen Peter Vanderstuyf (Open Vld) die de meeste duiding gaven tijdens de gemeenteraad
Alexander De Croo: We hebben dit gecentreerd rond “8 werken voor Brakel”. U zal daar de blauwe draad van ons programma van de verkiezingen van Open Vld in terug vinden. Dat is normaal ook. Daar heeft de kiezer immers voor gekozen, hiermee gaf de Brakelaar ons een mandaat om dit om te zetten in beleid.
De voorbije jaren heeft Brakel met open Vld in de meerderheid een ware gedaanteverandering ondergaan. Het centrum is grondig vernieuwd. Er kwamen nieuwe voetpaden doorheen het centrum (Meerbeekstraat, Kerkhofstraat, Nederstenkouter, Warande, Brusselsestraat). Het park De Rijdt is een echte groene oase geworden middenin Brakel. Er is een nieuw politiehuis dat er voor zorgt dat onze veiligheidsdiensten de beste infrastructuur hebben. Brakel leeft meer dan ooit tevoren. Brakel is ook financieel klaar voor de toekomst. Tijdens de voorbije legislatuur werd de schuld sterk afgebouwd. Er is nu ruimte om te investeren in de toekomst en dat is wat er in Brakel zal gebeuren.

DE 8 CENTRALE WERKEN

Een propere en veilige gemeente; samen maken we Brakel mooier Burgemeester Stefaan De Vleeschouwer: “We schakelen een versnelling hoger om Brakel net te houden: nieuwe borstelmachine, ondergrondse glasbollen, versterkte samenwerking met mooimakers,… Intussen maken reeds gebruik van mobiele camera’s en denken ook aan private bewaking om overlast tegen te gaan.”

Een actief en ondernemend Brakel; een aantrekkelijk centrum Na de dorpskernrenovatie kijken we hoe we het centrum van Brakel verder kunnen optimaliseren: shop and go parkeren in het centrum, beter aanduiden van parkings en wandelafstanden, … Samen met Solva stellen we een detailhandelplan op. Ook de ambachtelijke zone wordt in uitvoering gebracht.

Cultuur en sport voor jong en oud Volgens Schepen Marijn Devalck, zal het cultureel centrum en podiumzaal het kloppend cultureel hart worden van onze gemeente. De werken zullen ten laatste tegen 2024 kunnen aanvangen.

Brakel heeft een sterk verenigingsleven. Deze verenigingen verdienen een aangename omgeving om activiteiten te organiseren. De herbestemming kerk van Opbrakel en de geplande werken aan de Cordenuit zullen gaan een mooi kader bieden voor de vele activiteiten die in Brakel worden georganiseerd.

Volgens schepen van sport Marc De Pessemier wordt het nieuwe zwembad op de site van De Rijdt pas echt de kers op de taart.

Een slimme gemeente tot uw dienst We zoeken om de burger zo goed mogelijk te bedienen, afhankelijk van zijn/haar noden. Zo veel mogelijk op afspraak, digitale dienstverlening wordt uitgebreid. We maken elektronisch betalen overal in de gemeentelijke diensten mogelijk.

Iedereen veilig op weg Brakel zal blijven investeren in nieuwe voetpaden (N48, Hollebeekstraat etc) én nieuwe fietspaden N48, Kasteeldreef, …) In samenspraak met de scholen herbekijken we ook de aanrijroutes voor verschillende verkeersmodi.

Schepen Sabine Hoeckman: “In onze mooie gemeente is wandelen en fietsen zeer aangenaam. Het is dan ook mijn prioriteit om hiervoor ook een zo veilig mogelijke infrastructuur aan te bieden met onze gemeente.” Open Vld waakt er ook over dat Brakel blijft investeren in nieuwe wegen met de bijhorende rioleringswerken en in voldoende parkeerplaatsen in het centrum. Straten die zullen vernieuwd worden zijn: Ronsestraat, Herenhof, Pieter Hoelmanstraat, Riebeke, Haeyershoek, Hollebeekstraat, Tamelbroekstraat. Extra parkeerplaatsen zal je vinden aan de sporthal, het Abeelpad en de Driehoekstraat — Tirse.

Een sterk sociaal weefsel en respect voor iedereen Respect is een sleutelwoord doorheen het beleid. Dit gaat over respect voor onze medeburgers, het milieu, de dieren,… Zo zetten we in op een rationeel energiegebruik in gemeentelijke gebouwen en stimuleren we het aanleggen van nieuwe bossen. We blijven onze talrijke verenigingen steunen. De burgemeester krijgt de opdracht om dierenwelzijn op te volgen. Een eerste initiatief is een ” zwerfkattenplan “. Er werd ook gesensibiliseerd over de impact van vuurwerk op dieren.”

OCMW en gemeente maken werk van een meer sociaal beleid We zorgen dat maatschappelijk werkers zich meer kunnen inzetten voor terreinwerk. Ons armoedebeleid concentreert zich op : onderwijs op jonge leeftijd, taalkennis, verstrekken van goedkope maaltijden. Schepen Marleen Gyselinck: “Eenzaamheid is een fenomeen dat in een vergrijzende samenleving steeds meer voorkomt. We gaan op zoek naar vrijwilligers die een engagement op zich willen nemen ons te helpen bij het tegengaan van eenzaamheid en faciliteren initiatieven hieromtrent. Een eerste aanzet hierin in een kerstfeest eind 2020.”

Verder investeren zonder belastingsverhoging Peter Vanderstuyf: “Brakel is een financieel gezonde gemeente en dit wil ik graag zo houden. Door verstandig om te gaan met de middelen die beschikbaar zijn kunnen we mooie projecten realiseren. Maar zoals beloofd verhogen we de belastingen in Brakel niet.”
Wat betreft de mogelijke verdere bouw van woningen zei Peter Vanderstuyf dat er woningen gaan bijkomen in de zone tussen Ten Bosse en de Warande maar dat dit langs de Hoge Zavel momenteel niet aan de orde is. ( Dit als antwoord op de repliek van Veronique Lenvain verder in dit verslag)

Brakelse oppositie is niet onder de indruk
De volledige Brakelse oppositie keurde het meerjarenplan van de Open Vld af.
Volgens Sp.a Brakel beginnen we achterop te lopen wat betreft sportinfrastructuur op onze omringende gemeenten. Hedwin De Clercq: “Als ik kijk wat Zwalm en Lierde hebben gerealiseerd dan zeg ik dat we hier een serieus tandje moeten bijsteken. Ik blijf erbij dat een omnisportterrein meer dan noodzakelijk is voor Brakel.” Volgens Johan Thomas moet er meer ingezet worden op sociaal beleid waaronder armoedebestrijding en wat meer dan die peanuts die men nu voorziet.”
Vlaams Belang Brakel — open ruimten moeten gevrijwaard worden
Het Vlaams Belang, de partij die het meeste groei kent als men de nationale opiniepeilingen, bekijkt ging het felst van leer tegen het gevoerde beleid.
Veronique Lenvain (Vlaams Belang) : ‘ Ik zie nog veel oningevulde getallen en veel nullen op het overzicht van jullie doelstellingen. Ik vind dat er veel te veel geïnvesteerd wordt in stenen en veel te weinig in onze mensen. Zo zie ik heel weinig budget voor onze ouderen.
22% van de Brakelaars is ouder dan 65 jaar, investeer in onze ouderen en zorg ervoor dat de factuur betaalbaar blijft ! Investeer in kangoeroewoningen met subsidies dat zal de vereenzaming tegengaan en het toezicht op onze ouderen vergemakkelijken.
Ik zie ook weinig budget voor het welzijn van dieren. Voor huisdieren is goede verzorging belangrijk zoals huisvesting, voeding en tijdige medische zorg, dit zie je heel vaak bij kansarme gezinnen. Het betalen van schoolmaaltijden ! Top ! Maar voor wie? En wie gaat daarover beslissen wie in aanmerking komt en wie niet ?
Bij de taallessen is het niet mogen maar MOETEN nieuwkomers verplicht Nederlands leren !
Jullie maken een grote fout door Brakel als groeigemeente te beschouwen. Het beleid dat jullie van plan zijn te voeren, zal ertoe leiden dat het inwonersaantal van Brakel fors zal stijgen. Door Brakel vol te bouwen met honderden nieuwe woongelegenheden, op en rond het Kasteelpark, Warande en Hoge Zavel … zullen jullie niet alleen de schaarse open ruimte vernietigen, rekening gehouden met de impact op het milieu en de verkeersoverlast. Bij de laatste locatie gaat het hier om één van de mooiste weide- en grasgebieden van Brakel. Zijn er al geen sociale verkavelingen genoeg? Als men eventjes rondkijkt naar verschillende wijken zijn sommige woningen op diverse plaatsen in erbarmelijke staat. Dit zal ook een extra aantrekkingspool zijn voor nieuwe inwijkelingen de komende jaren.
Voor leegstaande woningen en verkrotting treffen jullie maatregelingen maar wat met de leegstaande handelspanden daar wordt er met geen letter naar verwezen in jullie BRUISEND Brakel !
Het oude zwembad is verlieslatend en wat zijn jullie plannen met het oude zwembad en eventuele opbrengsten daaromtrent ? Vind ik nergens terug…
Er staat nergens vermeld hoe we het nieuwe zwembad weliswaar winstgevend kan maken ?
We ontbreken echt een mobiliteitsplan en een concreet parkeerbeleid. Deze situatie is niet langer houdbaar. De Hoog en-Neerstraat is een snelweg alle verkeer moet door het centrum om te kunnen parkeren, terwijl dit een woonerf zone is en in die zone is het verkeer enkel bestemd voor de bewoners. Ook weinig plannen omtrent het aanleggen van nieuwe veilige fietspaden. “
Voor Jan Haegeman (N-VA) maakt dit meerjarenplan weinig indruk. Een nieuw zwembad wordt een zware financi ële dobber.
We hoorden hier een opsomming van puntjes. Er wordt weinig geld voorzien voor de podiumzaal. Vraag is of deze er effectief kan komen in deze legislatuur. Kan de pastorie zomaar verdwijnen? Een kringloopwinkel voorzien is positief maar de locatie lijkt me bijzonder klein te zijn.”
Volgens Bart Morreels (CD&V) zien we her en der verdoken belastingsverhogingen. Stel dat er een weegbrug komt in het containerpark dan zal dit de burger meer gaan kosten. Wanneer voorziet men de verdere uitbouw van de dorpsrenovatie ( Brusselsestraat -Kasteelstraat) zoals beloofd in de oorspronkelijke plannen. We stellen ons wel vragen over het openbaar vervoer en het aanbod dat er nog zal zijn op termijn.

Wordt vervolgd!!!met individuele items