De start van het nieuwe jaar, gaat gepaard met het vooruitzien op de toekomst. Voor de brandweerzone houdt dit in dat we onze werking van het voorbije jaar (en de voorbije jaren) evalueren, en bijsturen daar waar nodig.
De zonecommandant majoor Peter De Vijlder stelt het verhogen van de kwaliteit van de dienstverlening naar de burger en het cre ëren van betrokken —en verbondenheid tussen zijn werknemers als belangrijkste speerpunten voor de toekomst van zijn brandweerzone.
Voorzitter van de Brandweerzone en Burgemeester van Ronse Dupont Luc geeft mee dat deze ingreep een gevoelige jaarlijkse stijging van 3,7% van de gemeentelijke bijdragen van de 12 aangesloten gemeenten zal bedragen.
Dit komt neer op 6 kernaspecten, die op korte- en middellange termijn zullen worden uitgewerkt, om de brandweerzone nog slagkrachtiger te maken, en dus hulpbehoevende burgers beter te kunnen helpen.
Burgers sneller helpen door in te zetten op permanenties
BVLAR is de brandweerzone met procentueel het hoogst aantal brandweervrijwilligers binnen zijn totale personeelsbezetting.
Dit wil zeggen dat de hulpverlening van onze brandweerzone gevoelig is aan de beschikbaarheid van zijn brandweervrijwilligerspersoneel.
Dit heeft tot gevolg dat opkomsttijden bij interventies tijdens kantooruren — wanneer onze brandweervrijwilligers meestal aan het werk zijn binnen hun hoofdberoep – soms kunnen oplopen .
Om dit probleem op te lossen zet de brandweerzone in op het realiseren van permanenties in 3 kazernes namelijk Zottegem, Oudenaarde en Ronse en dit tijdens de kantooruren.
Concreet wil dit zeggen dat op termijn 6 extra aan te werven beroepspersoneelsleden het vrijwillig personeel zal aanvullen en dat het vrijwillig personeel kan meedraaien in een permanentiesysteem, met wacht in de kazerne.
Hierdoor garanderen we een zeer korte uitruk bij een binnenkomende interventie.
De implementatie verloopt gefaseerd over 6 jaar en start reeds in 2020 met de uitbouw van een permanentie in de kazerne van Zottegem , vervolgens in 2023 in Oudenaarde en in 2025 in Ronse.
Bemannen van een zonale dispatching door een full time burgerkracht
De zonale dispatching zorgt voor het uitsturen van het nodige personeel en materieel naar de plaats van interventie.
Momenteel wordt de dispatching georganiseerd door 24/24 permanenties van verschillende brandweervrijwilligers uit onze brandweerzone.
Om hier meer ruimte te cre ëren – opnieuw voornamelijk tijdens de kantooruren -wordt een burgerkracht aangeworven die de dispatching zal bemannen.
Deze maatregel zorgt er voor dat extra brandweervrijwilligers zich tijdens de kantooruren maximaal kunnen beschikbaar stellen voor interventies en dat ook enkele administratieve taken kunnen worden uitgevoerd.
De dispatching zal evenwel buiten de kantooruren nog steeds bemand blijven door brandweervrijwilligers.
Momenteel loopt de aanwervingsprocedure voor deze functie. Deze zal ingevuld worden in het begin van 2020.
Hulpbehoevenden sneller helpen door voorzien van een permanentie van de Dringende Geneeskundige Hulp (DGH) Herzele
Zowel in Oudenaarde, Kruishoutem, als Herzele voorziet BVLAR in de werking van de DGH (ziekenwagen).
Om een betere dienstverlening te kunnen garanderen voor de DGH-werking in Herzele, wordt ingezet op permanenties voor deze ziekenwagen.
Uit een werkingsanalyse bleek immers dat de uitruktijden niet optimaal waren.
Dit wordt bijgesteld door het invoeren van permanenties die in 2021 van kracht zullen gaan.
Verminderd wagenpark, maar effici ënter ingezet
Uitdagende budgetten, en oplopende kosten voor het uitgebreid wagenpark van onze brandweerzone, nopen tot een effici ëntieopdracht.
Daarom werd beslist om een deel van het wagenpark niet te vernieuwen wanneer specifieke voertuigen uit dienst gaan.
Uiteraard zullen er nog voldoende, goed uitgeruste voertuigen ter beschikking staan voor de hulpverlening aan de burger.
Het betreft hier een goed doordachte oefening, op basis van een risico- en noodzaakanalyse.
Door voertuigen effici ënter en intensiever in te zetten kan hierdoor een belangrijke effici ëntiewinst worden neergeschreven.
Deze oefening start in 2020, en zal doorgetrokken worden naar de komende 5 jaar.
Opwaarderen kazernes
Omdat we er ten volle van overtuigd zijn dat goede werknemers optimaal presteren in goede condities, zet de brandweerzone in op het opwaarderen van enkele kazernes voor een bedrage van 2,1 miljoen euro .
Dit betreft zowel kleine ingrepen, als grote renovatiewerkzaamheden, opdat onze infrastructuur beantwoordt aan de vereisten van de toekomst.
Zo wordt vanaf 2021 een renovatie en uitbreiding van brandweerpost Sint-Lievens-Houtem opgestart (1 miljoen euro).
De financi ële middelen zullen worden voorzien door het leegmaken van een opgebouwd reservefonds.
Een nieuwbouw voor brandweerpost Ronse wordt voorzien eens er opnieuw voldoende middelen ter beschikking zijn binnen het reservefonds.
Inzetten op het voeren van duurzaam beleid met brandweervrijwilligers
Door onze brandweervrijwilligers te laten werken vanuit een hoge betrokkenheid, kunnen de beste talenten van onze medewerkers naar boven worden gehaald en ten dienste worden gesteld van onze organisatie.
Dit is een filosofie die we zullen blijven toepassen ook op nieuwe instromers zodat een brandweervrijwilliger het gevoel blijft krijgen dat zijn of haar inbreng er toe doet en een essenti ële schakel vormt binnen de hulpverlening.
De zonevorming komt neer op een fusieverhaal van 8 brandweerposten waardoor ook initiatieven genomen zullen worden om onze brandweerposten meer “menselijk” te verbinden met elkaar.
Los van het feit dat collega’s elkaar wel eens zien tijdens interventies, wil de brandweerzone meer werk maken van de verbondenheid tussen de verschillende brandweerposten.
Met dit plan van aanpak wil BVLAR klaarstaan op ieder moment, met adequaat materiaal en goed getraind personeel, om iedere opdracht op een kwaliteitsvolle manier te kunnen aanpakken.
Daar waar nodig worden de nodige aanpassingen gedaan, om ook in de toekomst de burger van dienst te zijn wanneer hij ons het meest nodig heeft.