Kurt De Loor (sp.a): “Het afschaffen van de opkomstplicht is een slecht idee”

SP.A-gemeenteraadslid Kurt De Loor pleit in een opiniestuk voor het behoud van de opkomstplicht bij verkiezingen.

“Een democratie is pas sterk als er zoveel mogelijk mensen aan deelnemen. Je kan voor of tegen de opkomstplicht zijn, maar het is de beste garantie dat zoveel mogelijk mensen gaan stemmen. Bovendien tonen studies aan dat het afschaffen van de opkomstplicht voor een sociale vertekening zorgt van de kiesresultaten. Dat zorgt voor een democratisch deficiet.”

“Een slecht idee, gelanceerd door slechte verliezers”

“Het Vlaams regeerakkoord laat er geen twijfel over bestaan: de opkomstplicht wordt afgeschaft bij de volgende gemeente- en provincieraadsverkiezingen. Een slecht idee. De resultaten van de voorbije verkiezingen hakten er bij verschillende partijen hard in, ook bij mijn eigen partij, maar dat is toch geen reden om de lat lager te leggen? Een democratie is pas sterk als er zoveel mogelijk mensen aan deelnemen. Je kan voor of tegen opkomstplicht zijn, maar het is nog steeds de beste garantie die we hebben om zoveel mogelijk mensen aan het stemmen te krijgen. Het is de meest accurate politieke thermometer die we hebben. Moet je die thermometer weggooien omdat het resultaat je niet zint? Het afschaffen van de opkomstplicht is een slecht idee, gelanceerd door slechte verliezers.”

“Democratisch deficiet”

Kurt De Loor: “Bovendien zijn academici het erover eens dat het afschaffen van de opkomstplicht voor een vertekening van de kiesresultaten zorgt. Bij het afschaffen zullen veel mensen uit alle lagen van de bevolking niet meer gaan stemmen. Dat effect zet zich evenwel sterker door bij bepaalde maatschappelijke groepen. Vooral lageropgeleiden, jongeren en mensen met een lager inkomen hebben de neiging om niet te gaan stemmen als het niet verplicht is. Ook minderheidsgroepen zouden de verkiezingen sneller aan zich laten voorbij gaan. Dat zorgt voor een sociale vertekening van de resultaten en een democratisch deficiet. Daar kunnen we als socialisten niet mee akkoord gaan.”

“Mensen overtuigen dat hun stem telt”

 “Een democratie is pas sterk als er zoveel mogelijk mensen aan deelnemen. In die zin is opkomstplicht de beste garantie die we hebben. De lat ligt voor iedereen gelijk. Iedereen participeert. Maar de politiek moet wel haar verantwoordelijkheid nemen,” vindt Kurt De Loor. “We moeten mensen opnieuw warm maken om te gaan stemmen. We moeten hen overtuigen dat hun stem telt. Gedaan met fake news, strategisch opgeklopte polarisering of loze verkiezingsbeloftes. We moeten open en eerlijk communiceren over wat de politiek wel kan en wat ze niet kan. We moeten maken dat mensen willen gaan stemmen en dat ze dat overtuigd en geïnformeerd doen. Het afschaffen van de opkomstplicht is daarvoor de oplossing niet. Het is een slecht idee, gelanceerd door slechte verliezers.”