Geraardsbergen. De bankenfederatie Febelfin en het centrum voor cybersecurity Belgi ë roepen niet alleen burgers en ondernemers, maar ook lokale besturen op om waakzaam te zijn voor elke vorm van online financi ële oplichting. Verschillende lokale besturen kregen al te maken met hacking en phishing. “Ook onze stad moet haar voldoende wapenen om alle vormen van cybercriminaliteit aan te pakken” zegt gemeenteraadslid Geert De Chou.
Hackers aan het werk
Verschillende lokale besturen werden al het slachtoffer van cybercriminelen. Enkele jaren geleden waarschuwde Geert de Chou al voor de stijgende cybercriminaliteit wanneer de gemeentelijke website van de stad Zottegem gehackt werd. “De afgelopen jaren is het aantal gevallen van cybercriminaliteit enkel toegenomen”, geeft De Chou mee. “Onlangs werd de gemeente Willebroek slachtoffer van hackers”. Via gijzelsoftware wisten de hackers de gemeentelijke ICT-infrastructuur plat te leggen.
Minister van binnenlandse zaken Bart Somers riep de lokale besturen ook op om hun voldoende te beveiligen. Lokale besturen staan het dichtst bij de burger en organiseren allerhande dienstverlening. We hebben er dus alle belang bij dat ze beschikken over een robuust en veilig informaticasysteem vult Geert De Chou aan.
Lokale besturen doorgelicht
Uit een doorlichting van Audit Vlaanderen , het agentschap dat audits uitvoert bij de Vlaamse overheid en lokale besturen, blijkt dat bij 24 van de 28 geanalyseerde besturen ingehuurde ethische hackers controle konden krijgen over de volledige IT-omgeving of de belangrijkste delen ervan. Het informeren, ondersteunen en bewust maken van steden en gemeenten om zich zo beter te beschermen tegen hackers wordt een prioriteit binnen Audit Vlaanderen. Zo zal audit Vlaanderen een draaiboek met beveiligingsmaatregelen en procedures opmaken zodat lokale besturen zich voldoende kunnen beschermen.
Voldoende bescherming
De Geraardsbergse socialisten geven aan dat Geraardsbergen niet mag wachten voor het te laat is. Er moet nu werk gemaakt worden om ervoor te zorgen dat de website, de ICT-infrastructuur en alle (persoonlijke) gegevens van onze inwoners voldoende beveiligd zijn. Gemeenteraadslid Geert De Chou stelt voor dat Geraardsbergen ook een ethische hacker zou aanstellen om de kwetsbaarheden in de ICT-infrastructuur bloot kan leggen. Op deze manier kan er gericht gewerkt worden om Geraardsbergen ook online te wapenen tegen mogelijke cyberaanvallen. Volgende gemeenteraad zal het gemeenteraadslid dit voorstel op tafel leggen.