Groen Oosterzele stelt al enige tijd vast dat er onder de inwoners van Oosterzele meer en meer ongenoegen leeft over het toenemend verkeer in hun straat. Ook over de naleving van de snelheidslimieten stelt men zich vragen. Hoe veilig is het in werkelijkheid om kinderen naar school te laten fietsen?
“Onder het motto ‘meten is weten’ besloten we een aantal maanden geleden om vanuit de partij op zoek te gaan naar een degelijke, eenvoudige en betrouwbare manier om het verkeer in kaart te brengen”, zegt voorzitter Jeroen Logghe. “Bovendien wilden we graag een methodiek vinden die maximaal de burger betrekt, omdat we ervan overtuigd zijn dat in dergelijke dossiers inwoners beter dan wie ook geplaatst zijn om eventuele lokale pijnpunten in te schatten. Dit is burgerparticipatie avant la lettre.”
“Geïnspireerd door andere Vlaamse gemeenten kwamen we uit bij het toptechnologisch en betrouwbaar meetmateriaal van Telraam”, vult Steven Verstuyft aan. “Hiermee worden alle types van verkeer geregistreerd vanaf één meetpunt aan het raam bij een burger. Er wordt dus vanaf het raam letterlijk geteld. De deelnemers leveren de data en leren of delen informatie over het verkeer.”
Deze maand is Groen Oosterzele daarom gestart met het meten van wat er op verschillende plaatsen voorbij komt aan auto’s, vrachtwagens, bussen, fietsers, voetgangers, via deze volautomatische meettoestellen van Telraam. Ook de snelheid en het moment van de dag worden geregistreerd. Deze nieuwe technologie laat toe op een innovatieve manier voortdurend fijnmazig en effici ënt te meten. Op deze manier kan er op elke locatie in duidelijke grafieken gezien worden wat er in die straat passeert.
De Telraamtoestellen kunnen geen nummerplaten, noch gezichten herkennen. De verkeerstellingsdata worden continu via Wifi doorgestuurd naar de centrale databank en er worden nergens beelden opgeslagen.
“De eerste fase van de meting is inmiddels volop bezig. De eerste twee toestellen zijn geïnstalleerd bij burgers en zijn aan het registreren”, aldus Steven Verstuyft. “Zaterdag komt er nog een derde en in een tweede fase voegen we nog vijf meetlocaties toe. Het loont dus zeker de moeite om regelmatig een kijkje te nemen op Telraam.net
Groen Oosterzele wil zo inzicht krijgen en het gemeentebestuur een tool aanreiken waarmee aan bepaalde mobiliteitssituaties kan gesleuteld worden zoals overdreven snelheid, sluipverkeer of onveilige situaties. Op de gemeenteraad van vorige week bleek bovendien dat deze informatie uitstekend gebruikt zal kunnen worden bij het ontwerpen van het fietsplan 2020-2030, waaraan Groen zijn volle steun verleende.
Goed om weten: geïnteresseerde burgers kunnen zelf nieuwe meetlocaties aanreiken of zich aansluiten bij deze activiteit via info@groenoosterzele.be.