Weerbaar Geraardsbergen scherp voor stadsbestuur: ‘kiezersbedrog, vriendjespolitiek, falende communicatie en eigenbelang’.

Een manifest voor ‘een nieuwe, sterke en effici ënte democratie waar de burger centraal staat.’

 


Geraardsbergen. Weerbaar Geraardsbergen is een initiatief van Luc Swartebroeckx en telt ongeveer 617 leden en 1079 sympathisanten. ‘Weerbaar Geraardsbergen is ontstaan uit noodzaak: de noodzaak voor de burgers van Geraardsbergen om zich te verdedigen tegen een stadsbestuur dat tot stand kwam door kiezersbedrog om vervolgens een beleid te voeren gekenmerkt door vriendjespolitiek, falende communicatie en een uitgesproken neiging om priv ébelangen te laten primeren op het algemeen nut.’ Aan duidelijkheid laat dit niets te wensen over. Volgens Swartebroeckx heeft Geraardsbergen nood aan ‘onderzoeksoppositie buiten de politiek en buiten de gemeenteraad. Een burgeroppositie.’ Waarnemend burgemeester Fernand Van Trimpont wenst niet te reageren.

‘Weerbaar Geraardsbergen’ is een jonge ster aan het Geraardsbergse politieke firmament en is het geesteskind van Luc Swartebroeckx. ‘Weerbaar Geraardsbergen’ heeft een account op Facebook, waarlangs de vereniging actief oppositie voert tegen de zittende meerderheid van Open Vld en CD&V. Swartebroeckx was aanvankelijk actief in de N-VA, maar verliet uit onvrede over ‘de matte en volgzame houding’ van de fractie de partij. De laatste maanden viel hij op door harde uithalen naar de meerderheid en naar het zwakke optreden van de oppositie.

Swartebroeckx schreef een manifest.
Om zijn platform nog meer onderbouw te geven, schreef Swartebroeckx een manifest. Aan duidelijkheid laat het niets te wensen over: ‘Weerbaar Geraardsbergen is ontstaan uit noodzaak: de noodzaak voor de burgers van Geraardsbergen om zich te verdedigen tegen een stadsbestuur dat tot stand kwam door kiezersbedrog om vervolgens een beleid te voeren gekenmerkt door vriendjespolitiek, falende communicatie en een uitgesproken neiging om priv ébelangen te laten primeren op het algemeen nut.’
Een tweede bestaansreden voor ‘Weerbaar Geraardsbergen’ is de zwakheid van de oppositie. Er is nood aan ‘een onderzoeksoppositie buiten de politiek en buiten de gemeenteraad. Een burgeroppositie.’

‘Deugdelijk bestuur’ en ‘effici ënt beleid’
‘Weerbaar Geraardsbergen streeft naar een nieuwe, sterke en effici ënte democratie waar de burger centraal staat.’ De vereniging pleit voor rechtstreekse democratie. ‘Het accent ligt niet op de plichten van de burgers ten opzichte van de overheid maar op de plichten van de overheid ten opzichte van de burgers.’ Weerbaar Geraardsbergen pleit voor ‘een deugdelijk bestuur’ en ‘een effici ënt beleid’ waarin de burger een centrale positie inneemt.

De komende jaren zal ‘Weerbaar Geraardsbergen’ actief naar de mening van de Geraardsbergenaar informeren door middel van ‘polls, enquêtes, peilingen en bevragingen’. De vereniging wil ‘een volwaardig participatief ecosysteem van en voor de burgers’ zijn.

Aantrekken en afstoten
‘Weerbaar Geraardsbergen’ kan rekenen op heel wat bijval en sympathie. De vereniging doet aan ‘onderzoeksoppositie’, waarbij ze mistoestanden actief aan de kaak wil stellen. Zo kon Luc Swartebroeckx de hand leggen op de sjoemelnotulen maar overspeelde hij zijn hand toen hij wou aantonen dat er onregelmatigheden waren bij het uitkeren van subsidies voor de renovatie van handelspanden in het kernwinkelgebied van Geraardsbergen. Door de harde oppositie en de scherpe toon stoot de vereniging op de nodige weerstand. Een aantal politici wou niet reageren op de bitse aanhef van het manifest. Waarnemend burgemeester Fernand Van Trimpont liet deze kelk aan zich voorbijgaan: ‘We zitten in tijden waar elke vorm van sereniteit en positiviteit belangrijk is.’

Het Manifest vind je op de Facebook pagina van ‘Weerbaar Geraardsbergen’. Je kan het ook via mail opvragen: Weerbaar@outlook.be.

Julien Borremans