De oude gemeentelijke kiosk die na WO II werd aangekocht door Brakel kreeg haar laatste opstelling in 1998. Vervolgens kwam ze in een gemeentelijke loods terecht in Opbrakel waar ze dreigde verkocht te worden aan een schrootboer. Brakel had ooit een andere houten kiosk maar deze werd door een brand geteisterd tijdens WOII.
Marc Carlier: “ Wijlen schepen Ghislain Nachtegael kocht ze in 2000 op mijn verzoek om ze van het schroot te redden, met de bedoeling dit stuk erfgoed een culturele plaats te geven en dit bij voorkeur in het Parikse verenigingsleven. Zijn plots overlijden maakte een eind aan onze droom. Ik mocht gedurende 20 jaar de kiosk opbergen in de loods van putboringen Noterman in Parike. Ik vond het ogenblik aangebroken om nu met de kiosk “buiten te komen” en kreeg de toestemming van Danny van Feestcomplex Europa om ze op zijn parking achter de zaal op te stellen. Samen met mijn kleinzoon Jacob hebben we de puzzel in mekaar gekregen, en het resultaat is aangenaam verrassend. Opsmuk is nodig, maar daarvoor werd reeds tegemoetkoming van het FBBCE (Fonds ter Bescherming van het Brakels Cultureel Erfgoed) aangeboden.”
Gisteren vergaderde na een sluimertijd van ongeveer 15jaar het “Komitee Parike Doet Het” op de kiosk. (Het Komitee Parike Doet Het heeft zich sedert 1978 steeds geprofileerd als spier tussen de ledematen van het verenigingsleven van Parike; en zoals het coronavirus is ook Parike Doet Het niet dood. Onze slogan van weleer “Waarom niet in de Marmiet” kan nu misschien vertaald worden in “Poerkwapa achter den Europa” … enz.
De kiosk is een zeskant maar ook rechthoekig is er een opstelling mogelijk. Vandaar dat er nog enkele stukken op overschot liggen vertelt Marc Carlier.
Gisteren was er tijdens de nationale feestdag een eerste vergadering van het Komitee Parike Doet Het van weleer met: Marc Carlier, Patrick Van Der Heyden, Jacques Van Nieuwenhove, Clery De Cock en Dani ël Fauconnier. Albert Machtelinckx was er niet bij en Guido D’Haenens is overleden.