Maandag ll was er heel wat kritiek te horen rond het burgemeesterbesluit tijdens de gemeenteraad in Brakel. Men had vooral problemen bij de oppositie met de sluitingsuren van 22u en 23u.bij de horeca.
“Terug naar het nieuwe normaal van zodra Brakel in de groene zone komt”. Dit is de eindconclusie na een tussenkomst van de CD&V-fractie bij monde van Kris Wattez op de jongste gemeenteraad.
De cijfers kleuren groen bij sciensano van zodra het aantal besmettingen lager is dan 20 besmettingen per 100.000 inwoners, of voor Brakel zou dit maximum 3 besmettingen zijn. Momenteel zijn er dit nog 8 op 14.800 of 54 per 100.000 inwoners.
Er is dus perspectief (een termijn van 14 dagen is gevallen, al is dit wel onder voorbehoud) , maar we moeten bijzonder alert blijven en het hangt allemaal van ons eigen gedrag af!
Kris Wattez benadrukte bij het begin van zijn betoog dat de covid-pandemie ernstig te nemen valt en dat iedereen zich zonder uitzondering aan de geldende (voorzorgs)maatregelen moet houden. Net zoals Antwerpen kreeg Brakel een stevige prik besmettingen te verwerken. Elke besmetting is er één teveel maar Brakel is Antwerpen niet. Brakel telt 14.800 inwoners, stad Antwerpen meer dan 500.000 inwoners.
Bij één besmetting gaat de teller van sciensano in Brakel met 7 eenheden vooruit.
In Brakel werden in vergelijking met de andere steden en gemeenten de strengste maatregelen van het land afgekondigd. Mondmaskerplicht over het gehele grondgebied, sluiting van de horeca om 10 en 11uur. De nationale pers speelde hier gretig op in, waardoor Brakel in een slecht daglicht kwam. Slecht voor de reputatie van onze gemeente, een zware aderlating voor horeca en de andere handelaars in onze gemeente.
CD&V vraagt dat we nu zo snel als mogelijk terugkeren naar het “nieuwe normaal”, zoals mondmasker dragen op markten en drukke plaatsen in de gemeente zorgen dat je altijd een mondmasker in je buurt hebt, en langere openingstijden voor de horeca.
Bart Morreels herhaalde de eis van CD&V voor het ter beschikking stellen van een waardebon voor gezin om deze in Brakel te gebruiken. De extra geleden schade van de voorbije weken voor onze handelaars is niet te overschouwen.”
Hedwin De Clercq (SP.a) “Enkele weken terug besliste de burgemeester om de sluitingsuren van de horeca te vervroegen namelijk 22u voor de caf és en 23u voor de restaurants .
Ik vond dit ook op dat moment een juiste beslissing vooral als we zagen vanwaar de meeste besmettingen kwamen .
Ondertussen zijn de cijfers gedaald en doen zich nu en doen zich nu problemen voor in de horeca zelf. Om 22u moeten de caf és dicht en men vertrekt dan naar nabijgelegen zaken die wel open zijn tot 23u.
Vanaf 23uur verplaats men zich richting nabijgelegen gemeenten of steden zoals l naar Flobecq (D’ Hoppe) en Geraardsbergen . We begrijpen ook de woede van de burgemeesters van Geraardsbergen en het Henegouwse Vloesberg, die na 22 uur veel Brakelse jongeren in hun horecazaken zien opduiken. Waar zit het verschil tussen risico van besmetting van 22 en 23 uur?
Ik denk te mogen zeggen dat de meeste restaurants zich houden aan de veiligheidsvoorschriften die hen opgelegd werden en dan zal wat langer open blijven niet voor problemen zorgen .
Voetballen mag nu in groep maar de horecamensen die het al moeilijk hebben gehad hebben blijven in de kou staan.
Latere restaurantbezoekers kunnen met moeite hun menu er door jagen in dit tijdbestek. Wij vragen om alle horeca zaken weer open te laten tot middernacht. Tevens hebben we bedenkingen rond het openen om 10u op bvb de marktdag. De mensen komen hierdoor later naar de markt wat kan leiden naar grotere concentraties.”
Franky Bogaert (SP.a) :”Ik heb geen universitair diploma maar wel gezond boerenverstand om te weten dat 2 uur langer mogen open zijn geen invloed zal hebben op de verspreiding van het coronavirus.
Het zal wel invloed hebben op de inkomsten van de mensen van de horeca in Brakel.”
Ondertussen liet het SP.a -raadslid via sociale media weten: Horeca Brakel wij steunen jullie en blijven jullie verdedigen!!!
“Daarom zou ik ook vragen aan alle horeca uitbaters hang een zwarte vlag of lint buiten dat ze zien dat jullie niet akkoord gaan met het opgelegde sluitingsuur tot 22 en 23 uur en dat hier snel verandering moet in komen .”
Veronique Lenvain ( Vlaams Belang): “Het gemeentebestuur gaat verder met hun maatregelen en luisteren niet naar de horeca.
Niemand is vrij van covid-19 of moet zich daarvoor schamen. We zijn allemaal maar mensen. Wie besmet is of in contact is gekomen moet gewoon zijn eigen verantwoordelijkheid opnemen en in quarantaine gaan.
De horeca Brakel is nu de grote dupe van enkele bekrompen geesten en ook door de nalatigheid van het contactonderzoek. We zijn nu volop zomer, de mooiste tijd van het jaar en jullie nemen deze mensen hun inkomsten af. Dit noem ik broodroof!
We zijn nu reeds 3 weken verder na het invoeren van de avondklok, het gezond verstand is ver zoek bij de open VLD Brakel, daarom zal het Vlaams Belang Brakel een petitie opstarten voor de horeca Brakel te steunen en de avondklok definitief te schrappen. Help deze mensen en teken deze petitie!”
De horeca Brakel is zwaar getroffen door de Corona crisis. Deze mensen zijn het beu en brengen de boodschap dat dit nu vandaag moet stoppen. Ze hebben volgende eisen:
1. Hef de avondklok in Brakel per direct op;
2. Hef het mondmaskergebruik op in openlucht, tenzij in winkels en drukke plaatsen.
Dit alles met alle respect voor de maatregelen:
– Hou afstand en heb een mondmasker bij;
– Zet een mondmasker op als de afstand niet kan gewaarborgd worden;
– Was uw handen regelmatig;
– Als je ziek bent, blijf je thuis!”
Brakelse aanpak was goed vond N-VA raadslid Haegeman
N-VA gemeenteraadslid Jan Haegeman vond de aanpak rond de mondmaskers en het sluitingsuur een goede zaak. “ Ik besef absoluut dat dit echt geen pretje is. Maar net door nu een strenge discipline te bewaken, kunnen we zo snel mogelijk weer genieten. En vooral: het leven van onze naasten beschermen. Ik vind wel dat er enige speling moet zijn voor minder drukke plaatsen maar vorig weekend was het wel aardig druk in het Brakelbos.”
Stefaan Devleeschouwer : “We zijn er nog niet”
Burgemeester Stefaan Devleeschouwer verdedigde zijn beleid. Het ‘burgemeesterbesluit’ is een beslissing genomen door het voltallige schepencollege én na overleg met huisartsenkring Panacea, het agentschap Zorg en Gezondheid en de wn. provinciegouverneur. Corona vraagt discipline. In caf és wordt er meer bewogen dan in restaurants. Ik begrijp dat de horeca het moeilijk heeft, we moeten nog even op de tanden bijten. Zo lang verdraag ik de haatmails ook nog van vooral jonge mensen. Versoepelen zal maar aan de orde zijn wanneer we opnieuw in de groene zone belanden. De risicodrempel is >20 per 100.000.
De burgemeester vond de verwijten uit de naburige gemeenten eveneens jammer. Als het goede tijden zijn dan zijn we wel welkom. We kunnen de teugels zomaar niet direct loslaten. We zullen de besmettingen evolueren maar gaan alle maatregelen niet direct terug draaien. De resultaten moeten goed blijven. Vandaar dat de weekgemiddelden een goede graadmeter zijn. Het mag geen jojo worden aan maatregelen. ( versoepelen en dan weer verstrengen) . Voorzitter van de gemeenteraad Alexander De Croo wees er op dat die 7daagse gemiddelden van sciensano er gekomen zijn om tendensen op iets langere tijd weer te geven en zo snel als mogelijk te schakelen. “ De besmettingen zijn meestal opgelopen in de horeca tijdens de voorbije weken.”
De grote vraag blijft of we de komende weken in het groen gaan geraken. Er zijn de vakantiegangers die terugkomen en de scholen die van start gaan. In andere delen van het land waaronder grootstad Brussel is er een verslechtering van de cijfers. Zelfdiscipline blijft een belangrijk gegeven de komende weken en maanden.
Ondertussen zegt viroloog Van Ranst: Als we nu versoepelen dan maken we weer dezelfde fout van de vorige keer – Beslissingen nemen blijft een moeilijk gegeven!!!