Vakantiecentrum in de sociale sector vecht om te overleven na corona-sluiting

De Kleppe uit Everbeek blij met extra steun van de Vlaamse overheid

 

De Vlaamse overheid maakt extra middelen vrij om de zorgsector te ondersteunen in deze coronaperiode. Als erkend zorgcentrum kan ook De Kleppe in Everbeek (Brakel) rekenen op een bijdrage. Het centrum is opgelucht met de broodnodige inkomsten.

 

De Kleppe is een vakantiecentrum waar kwetsbare mensen terecht kunnen: personen met een mentale of fysieke beperking, mensen in armoede, personen met een bijzondere hulpvraag. Mensen voor wie vakantie niet zo evident is. De Kleppe is één van de projecten van De Overmolen vzw, een organisatie die zich inzet voor mensen die door de mazen van het net vallen.

 

Tijdens de eerste coronagolf lag De Kleppe helemaal stil. “Gedurende 4 maanden hadden we geen gasten, en dus geen inkomsten”, legt coördinator Robin Ronsyn uit. “Onze geplande wandeltocht, hoogtepunt van onze fondsenwerving, moesten we annuleren. Onze medewerkers werden op technische werkloosheid gezet. We zaten echt met de handen in het haar hoe we dit omzetverlies te boven zouden komen.”

 

Pas in juni gaven alle instanties groen licht voor de heropening. “We hebben toen alles uit de kast gehaald om onze bezoekers veilig te kunnen ontvangen. Uren vergaderd en op het terrein alles in gereedheid gebracht van informatieborden, handleidingen, draaiboeken, mondmaskers, handgels, aanwezigheidslijsten… er kwam heel wat bij kijken, maar het lukte. We leefden weer even op!”, aldus Ronsyn.

 

Jammer genoeg werd het geen doorstart. De tweede coronagolf zorgde opnieuw voor annulatie van geboekte vakanties. Zelfs 3 prachtige arrangementen voor maatschappelijk kwetsbare gezinnen die De Kleppe samen met het netwerk Iedereen Verdient Vakantie op poten gezet hadden, konden niet meer doorgaan.

 

De extra Vlaamse steunmaatregelen geven het centrum nu weer wat ademruimte. Tegelijk beseffen de verantwoordelijken dat de situatie allerminst rooskleurig is. “We zijn uiteraard heel blij dat we deze steun krijgen. Dit brengt ons weer wat maanden verder. Maar we moeten eerlijk zijn. Het zal nog een tijd duren voor we hier terug op normale bezetting draaien. Kwetsbare groepen zijn nu zeker niet echt geneigd om vakanties vast te leggen. Niemand weet wat er nog op ons afkomt. We kunnen alle hulp nu gebruiken.”, vertelt Johnny De Mot, voorzitter van De Overmolen vzw.

 

Om de fondsenwerving van organisaties als De Kleppe opnieuw aan te zwengelen, heeft de overheid ook de fiscale aftrekbaarheid van giften verhoogd naar 60% van het geschonken bedrag in plaats van de normale 45%. Dit betekent dat een gift van 40 euro eigenlijk maar 16 euro kost.