Erick Dupont werd op 15 juni 1936 in Steenhuize geboren maar in 1946 verhuisde het rijkswachtersgezin naar Sint-Lievens-Esse waar hij lager onderwijs volgde. De Grieks-Latijnse humaniora volgde hij in het Sint-Catharinacollege in Geraardsbergen en haalde er zijn einddiploma in 1955. Onder zijn klasgenoten merken we verscheidene latere “bekende Geraardsbergenaars”: Pol De Bou (optieker), Herman De Geeter (muziekleraar en organist in de hoofdkerk), Andr é Gryspeirt (uitbater van een van de eerste Geraardsbergse grootwarenhuizen) en twee gedreven germanisten: Marc Gaublomme en Jan de Pontseele. Na de klassieke humaniora volgde hij de opleiding tot regent en werd hij leraar Frans en Geschiedenis in het Sint-Jozefsinstituut in de Oudenbergstad.
Sociaal bewogen en christelijk
In het “Tijdschrift van de Koninklijke Oud-Leerlingenbond van het St-Jozefsinstituut” verscheen in 2012 een artikel waarin een naamloze oud-leerling uitvoerig aandacht schonk aan zijn oud-leraar, “een lange rijzige man met een al wat grijzende baard”.Op de eerste schooldag 1980 maakte de jongen uit Sint-Lievens-Esse op een eerder ongewone manier kennis met zijn toekomstige humanioraleraar. Wegens de grote spanning tijdens de misviering werd hij onwel en een aandachtige leraar die dat merkte haalde hem uit de drukte en ging met hem naar buiten. De leraar met de grijzende baard liet zijn toekomstige leerling niet alleen aan zijn lot over. Het kwam tot een gesprek waarin duidelijk werd dat de leraar in dezelfde gemeente woonde als zijn leerling. Het ijs was gebroken en de bewondering van de leerling voor zijn toekomstige leraar zou evolueren tot een toenemende waardering en een blijvende vriendschap.
Toen hij met pensioen was onderhield Erick ook een blijvende band met zijn school en zijn oud-leerlingen: “Zo vertelde hij dat hij graag naar ’t stad ging in de hoop daar een oud-leerling tegen het lijf te lopen. Om dan te kunnen vragen hoe het gaat en wat er van die oud-leerling is geworden. Zijn hart ligt nog steeds bij de mensen van ’t Karmelieten. De blik in zijn ogen verraadt hoe graag hij les heeft gegeven en hoezeer hij met het welzijn van zijn studenten meeleeft. Op zo een moment besef je wat een mooi mens hij wel is.”
Onze persoonlijke ervaringen komen overeen met die van zijn oud-leerling. Erick was een gedreven leraar, niet alleen in de school maar ook daarbuiten. Hij had de roeping “de blijde boodschap” te verkondigen. Vandaar dat hij regelmatig werd uitgenodigd om spreekbeurten te gaan houden over diverse onderwerpen. Ik herinner me dat hij op een avond ging praten over de taal in al haar aspecten als het mooiste communicatiemiddel. Van het begin tot het einde was ik gefascineerd door zijn talent!
Voor de Corona kwam hij vaak bij ons op bezoek en beleefden we mooie, zeer mooi uren. Erick, ook wij zullen je missen. We willen tot slot nog vermelden dat Erick op 2 december 1984 in Gent de diakenwijding ontving. De diensten en de religieuze lezingen genoten zijn algehele en bijzondere toewijding. Erick Dupont was een edel mens!