Op 6 mei was het de finale van de Solar Olympiade, een jaarlijkse wedstrijd van het Agoria Solar Team voor middelbare schoolstudenten rond zonne-energie. Voor de coronapandemie was dit een evenement dat de grootste evenementenzaal van Technopolis in Mechelen tot de nok vulde met deelnemers en toeschouwers. Dit jaar was het voor het eerst een hybride evenement : online met een fysieke liveshow die vanuit Technopolis gestreamd werd.
De Solar Olympiade is een jaarlijkse wedstrijd van het Agoria Team (i.s.m. Colruyt Group Technics en KU Leuven Campus Groep T), waarbij een 150-tal leerlingen uit het secundair onderwijs de keuze krijgen om een gadget op zonne-energie te maken of om een zonnewagen ( een zogenaamde Challenger) te bouwen.
De leerlingen van het 3ejaar elektriciteit-elektronica van Richtpunt campus Zottegem kozen voor het bouwen van een Challenger. Na een brainstormsessie met de klasgroep van 10 leerlingen is gekozen voor de naam “RCz Racers Team” . Waarbij de RC staat voor de schoolnaam Richtpunt Campus Zottegem, en waar de RC ook staat voor Remote Control als verwijzing naar het bestuursysteem . “De opdracht was om een zonnewagen te bouwen waarmee zo snel mogelijk een parcours van 12 meter kon afgelegd worden”, zegt begeleidend leerkracht Johan Van Laere. “Ik ben vooral fier op de manier waarop ze de wedstrijd hebben aangepakt. Ze verdeelden zich in verschillende groepjes met elk een eigen specialisatie. Zo konden we gedurende het schooljaar anticiperen op problemen. Met de deelname aan de Solar Olympiade hebben wij een groot doel voor ogen. We willen de leerlingen inspireren om een uitdaging aan te gaan, hen stimuleren om out-of-the-box en probleemoplossend te denken. Het resultaat is enerzijds een prachtig product en anderzijds een gezonde portie voldoening door het succesvol afwerken van één van de eerste STEM-projecten in hun prille loopbaan. Uiteraard zijn de leerlingen getriggerd door het Victor Solar team van onze school dat de wedstrijd in 2019 won. Dit zijn nu studenten in het hoger onderwijs die nog steeds zo’n projecten op onze school volgen”. (lees verder onder de foto)
Tijdens de finale was de Challenger goed voor een 5e plaats qua snelheid. Naast de snelheid werd ook de gebruikte technologie in de Challenger beoordeeld. De leerlingen kozen ervoor om naast een ‘snelle’ wagen ook een technisch vernieuwende wagen te bouwen en dit heeft het verschil gemaakt. Zo was de jury onder de indruk van de toepassing van de Bluetooth-app met ARDUINO. Daarnaast zijn alle onderdelen opgebouwd rond het centraal geplaatste zonnepaneel, dat de functie van chassis van de wagen op zich neemt. Het winnen van de prestigieuze Juniorprijs was volgens de jury vooral toe te schrijven aan het innovatieve karakter van de Challenger.
“We hebben er alles aan gedaan om onze auto zo snel en veilig mogelijk te maken”, zegt een van de leerlingen Stijn Van Nuffel. Eenvoud en functionaliteit stonden hierbij voorop. De auto kreeg een zelfdragende structuur met de nodige 3D geprinte onderdelen. Het project werd nog uitdagender, de “Challenger” werd een echte challenge door de Coronamaatregelen. “Het afstandsonderwijs verplichtte ons om thuis na te denken en verder dingen te onderzoeken. Het was alvast een mooi uitdagend project om onze lessen elektronica en elektriciteit om te zetten in deze praktische
toepassing. Duurzame energie in al zijn toepassingen zal in de toekomst alleen maar belangrijker worden. We leerden ook om samen te werken en compromissen te sluiten”, besluit Stijn Van Nuffel.
Tijdens de wervelende liveshow, gepresenteerd door Koen Baert, Event Coördinator voor Colruyt Group Technics, werden vooraf opgenomen video’s getoond waarin de deelnemers hun gadget op zonne-energie verdedigden ofwel om ter snelst met hun Challenger het parcours aflegden. De livestream werd gevolgd door niet minder dan 900 gasten.
In de jury zetelden Stephane Berghmans (CEO Technopolis), Bart Bosmans (Colruyt Group Technics) en Ruben Holsbeekx (Business Relations & Events, Agoria Solar Team).