Ronse. Woensdag 1 september maakte Climaxi het onderzoeksrapport bekend van een twee jaar durend PFAS-onderzoek in en rond de Molenbeek te Ronse. Er werden waarden genoteerd die tot 31 maal boven de saneringsnorm liggen. Gisterenavond was er dan een hoorzitting voor omwonenden. Daar diende men noodgedwongen op de vlakte te blijven. Climaxi vraagt openheid in het verdere onderzoek en een begeleidingscommissie waar omwonenden deel van uit maken.
Tot eergisteren werden de cijfers uit de aandacht gehouden. Climaxi vond het haar plicht om die bekend te maken. Het zag er immers naar uit dat men het probleem toch wel wat eenvoudiger voorstelde dan het is. De combinatie van de PFAS-vervuiling met die van gebromeerde brandvertragers zou immers zelfs volgens professor Tytgat (KUL Leuven) wel eens verontrustend kunnen zijn: “We weten niet wat de toxische cocktail samen betekent. Dat is nooit onderzocht. We weten wel dat al deze stoffen een erg persistent karakter hebben. Stop dus per direct met het lozen van giftige stoffen in heel Vlaanderen. Als ik hoor wat sommige bedrijven mogen lozen, dan val ik als wetenschapper van mijn stoel.” stelde hij in de kranten De Morgen en Het Laatste Nieuws.
Tijdens de hoorzitting betreurde burgemeester Dupont dat de cijfers bekend raakten voor de hoorzitting en zei OVAM het rapport ook te zullen publiceren. Verder stelde men verder onderzoek te doen naar de verspreiding van deze stoffen in verder afgelegen percelen. OVAM wil ook met andere diensten overleggen rond de betekenis voor de gezondheid van de bevolking. Er werd wel geen garantie gegeven rond de openbaarheid van de resultaten van dit bijkomend onderzoek. Climaxi vindt dat dit niet kan. Als de volksgezondheid en het leefmilieu mogelijks in gevaar zijn, dan is volledige openbaarheid gewenst. Wij hopen ten gronde dat dit tweede ernstig onderzoek in Vlaanderen begeleid wordt door een stuurgroep waarin ook buurtbewoners, middenveld en experten hun plaats vinden.
Climaxi vraagt ook dat de lozing van deze gevaarlijke stoffen onmiddellijk stopt. Net zoals bij 3M vragen wij de overheid om de bestaande bedrijven te screenen op brandvertragers en stoffen uit de PFAS-familie.