Lidl dicht door staking. ‘Er zijn te weinig handen voor het vele werk.’


Geraardsbergen. Een op de twee Lidl-vestigingen heeft zaterdagochtend de deuren niet geopend. Dat is ook het geval voor de vestiging in Geraardsbergen, waar een stakingspost de klanten vraagt om elders te winkelen.  De oorzaak van de  staking is de aanhoudende werkdruk. Bram De Martelaere (BBTK): ‘Er zijn te weinig handen voor het vele werk.’ Maandag is er een overleg tussen de vakbonden en de directie gepland. Tot dan blijven de winkels dicht.

Voor de derde dag op rij wordt er gestaakt bij Lidl. Van de ruim 300 winkels werd er bij ongeveer een derde gestaakt. Vandaag zullen ongeveer de helft van de winkels gesloten zijn. Het zwaartepunt van de staking verschuift naar het zuiden van het land. De socialistische bond BBTK heeft zich naar eigen zeggen georganiseerd om alle winkels dicht te houden. De stakers klagen de toenemende werkdruk aan en zijn er niet over te spreken dat er nog steeds geen concrete voorstellen van de directie op tafel liggen.

Bram De Martelaere (BBTK): ‘De werkdruk ligt al jaren veel te hoog. In 2018 was er al een actie daarover. De directie heeft ons toen maatregelen beloofd, maar na zes maanden kwam ze op haar beloften terug. Genomen maatregelen werden teruggeschroefd. Intussen is de situatie nog verslechterd.’

Volgens Bram De Martelaere (36) ligt de werkdruk al jaren te hoog. ‘Er zijn te weinig handen voor het vele werk.’ Volgens de vakbondsman behoort het tot het businessmodel van Lidl om met zo weinig mogelijk mensen zoveel mogelijk werk te doen.’ Dat zorgt dan voor heel wat stress, uitval en personeelsleden die afhaken. ‘De vliegende ploeg – dat zijn mensen die elders inspringen om afwezige personeelsleden te vervangen – bestaat uit 150 mensen op een totaal van 8 000 medewerkers. Dat is veel te weinig. Één van de eisen bestaat erin om de vliegende ploeg uit te breiden.’ Daarnaast vragen de stakers om halftijdse medewerkers voltijds aan te nemen, maar vooral willen ze respect voor het werk dat ze verrichten.

De bedoeling van de actie is om zoveel mogelijk winkels dicht te houden. ‘Uiteraard laten we werkwilligen door, maar klanten worden ontraden om in de Lidl te winkelen’, geeft de vakbondsman nog mee. ‘Zolang er geen concrete voorstellen van de directie op tafel ligt, gaan we met de actie door’, geeft Bram nog mee.

De directie hoopt dat de intensiteit van de actie zal minderen en het overleg van maandag de nodige vruchten zal afwerpen.

Julien Borremans