Zottegem: Kerkhof Groenstraat is officieel als kerkhof met Belgische Oorlogsgraven erkend.

Het project “Vergeten helden”. Gedenkplaat

Vandaag staan we hier op het kerkhof met het grootste ere perk in Zottegem en bij uitbreiding de Zuid Oost-Vlaamse regio.
 
In het kader van de herdenkingen 100 jaar einde van WO1 lanceerde het WHI van Defensie in samenwerking met NSB het project “Vergeten helden”. Een project ter identificatie en registratie van graven van gesneuvelde oud-strijders van WO1.
“Vergeten helden” is een participatief project waaraan iedereen kan meewerken. Jeugdbewegingen, scholen, heemkundige kringen, vaderlandslievende verenigingen, etc…
Het is een project dat de gemeenschap ten goede komt. Vandaar dat we met onze vereniging en met goedkeuring van onze burgemeester, de handen uit de mouwen hebben gestoken om in Zottegem de graven van gerepatrieerde gesneuvelden te identificeren, registreren en markeren met een “Pro-Patria” medaille.
Deze daad betekent dat de graven van de gesneuvelden dienen bewaard te blijven voor de jeugd van vandaag en de volgende generaties. De graven staan nu ook geregistreerd in het oorlogsdoden register van het War Heritage Instituut van Defensie.
Een greep uit de geschiedenis
4 augustus 1914 De Duitsers vallen België binnen langs de Provincie Luik en veroveren al snel de forten rondom Luik.
Om een Duitse opmars richting Antwerpen te vermijden, besloot de Belgische legerleiding een deel van haar troepen terug te trekken en te laten post vatten achter de Gete. Het was de Belgische Cavaleriedivisie (o.l.v. Lt Gen De Witte ) die in het begin van de Grote Oorlog, de Gete-overgangen in Drieslinter, Budingen, Geetbets en Halen en de Demer-overgangen van Zelk tot Diest bewaakten.In Halen behalen de Belgen op 12 augustus een verpletterende overwinning op de Duitsers. Deze overwinning staat bekend als “de slag der zilveren helmen”  Maar het tij keert al vlug wanneer de Duitsers de Belgische lijnen toch doorbreken.
Op 18 augustus 1914 bevinden zich een paar duizend Belgische soldaten in en om Sint-margeriet-Houtem (Tienen) om te beletten dat de Duitsers de Grote Gete oversteken. Onder druk van de beschietingen met kanonnen en de oprukkende infanteristen moeten de Belgen terugplooien.
Ook op die bewuste dag van 18 augustus 1914 vielen regimenten van het Duitse 3e Armeekorps de Belgen aan in Budingen. Duitse bataljons van infanteristen en grenadiers verdreven met artillerieondersteuning twee eskadrons Belgische Gidsen.
In Budingen sneuvelden die 18e augustus 14 Belgische militairen en er gingen een zestigtal huizen in vlammen op, deels door granaten van artilleriebeschietingen, maar deels ook door brandstichting als represaille. Twee Budingenaaren kwamen die dag ook om het leven. Er sneuvelen die dag zowat 300 Belgische militairen en een 30 tal Duitsers. Dit allemaal op die bewuste 18 augustus 1914 de dag dat Koning Albert 1ste  het bevel gaf voor de terugtocht naar Antwerpen.
Karel Ardijns,
Voor Karel Ardijns, een Zottegemse jonge man die bij zijn ouders woonde in de Sint-Annastraat en die twee maanden voordien zijn 20ste verjaardag mocht vieren kwam het bevel te laat, want hij was één van de 14 Belgische militairen die die 18e augustus 1914 in Budingen sneuvelden. Daarmee was hij ook de eerste Zottegemnaar die sneuvelde in de eerste Wereldoorlog. Karel diende bij het 1e Gidsen Regiment in het 5e Eskadron, Graag brengen we hulde aan Soldaat 2e Class Karel Ardijns en alle hier begraven oorlogsslachtoffers door het spelen van Karel’s Regiments -mars. De mars van het 1e Gidsen 5e Eskadron
Daarom is het Project “Vergeten Helden”  dat startte in 2018 zo van belang!
Door het medailleren van de nog resterende graven zowel van 14-18 als 40-45 en de Korea oorlog, alsook het benoemen van de kerkhoven tot “Belgische Oorlogsgraven begraafplaats” blijven de graven voor altijd bewaard.
Mensen kunnen nu ook via het “War Dead Register” het peterschap aanvragen van een bepaald graf. De peter verbindt er zich dan toe om af en toe eens langs te gaan om het graf te bezoeken en eventueel een onkruidje te trekken of bloemetje neer te leggen uit respect voor de man of vrouw die er begraven ligt.
Een teken van respect voor hun offer en dankbaarheid voor de vrijheid die we vandaag mogen genieten.
voor meer info aangaande het project “vergeten helden” of het peterschap kan men een mailtje kunnen sturen naar:  nsb.zottegem@gmail.com