Tijdens de opmaak van de begroting is gebleken dat de stad Zottegem volgend jaar een overschot heeft van 2,3 miljoen euro. Wat wel is, omdat de kosten hoger liggen dan de ramingen zal er ondanks het overschot geleend moeten worden.
Schepen van Financiën Leen Goossens (CD&V) geeft aan dat de meerjarenplanning opnieuw een gunstig resultaat toont: 2.333.960 euro in 2022. En ook dat er een positieve autofinancieringsmarge is: 3.807.426,55 euro in 2022).
“Ondanks een stijgende exploitatiekost en duurder wordende investeringsprojecten”, aldus Goossens. “Het inzetten op een betere werking, nood aan nog meer digitalisering en gekwalificeerd personeel doen de gewone uitgaven oplopen. Stijgende voedsel- en energieprijzen, pensioenlasten en loonindexeringen doen de rest. Ook de coronacrisis blijft ons parten spelen, vooral dan in de welzijnssector. Het aantal leefloners, steuntrekkers en gezinnen die nood hebben aan voedselpakketten is het afgelopen jaar aanzienlijk toegenomen.”
“Aan de inkomstenzijde zorgt de nieuwe tariefmethodologie van de VREG ervoor de dividenden uit de energiesector zwaar onder druk komen te staan. Een meevaller is wel dat de impact van de coronacrisis op de inkomsten uit de personenbelasting voorlopig beperkt blijft en de ramingen voor de komende jaren hoger uitvallen dan initieel gedacht. De voorziene bouwprojecten worden stuk voor stuk duurder. De stijgende grondstofprijzen, de problematiek van de containerschepen, en de verstoorde internationale markten zorgen ervoor dat de inflatie de hoogte inschiet, wat vaak leidt tot hoge prijsstijgingen. Die laten zich duidelijk voelen in de kostprijs van de vooropgestelde investeringen.”
“Of het nu gaat over de restauratie van de Beiaard, de verhuis van het Huis van Kind of de opwaardering van de stadionsite aan de Bevegemse Vijvers, in elk investeringsdossier worden we geconfronteerd met nieuwe kostprijsramingen die een pak hoger liggen dan voorzien. Dit heeft tot gevolg dat Stad Zottegem op zoek moest naar bijkomende financieringsmiddelen. We dienen te lenen, wat er toe leidt dat de vooropgestelde schuldconsolidatie momenteel niet meer realiseerbaar is. De laatste drie jaren hebben we de investeringen steeds zelf kunnen financieren. Dat is nu niet langer mogelijk. Het is dankzij die belangrijke inspanning in de laatste jaren dat de stad nog steeds financieel gezond is en zo voldoende reserves heeft opgebouwd om vandaag relatief makkelijk het hoofd te kunnen bieden aan de huidige stijgende lasten. De meerjarenplanning vertoont immers nog altijd in elk jaar een overschot en een positieve autofinancieringsmarge voor de resterende duur van de legislatuur.”