Aanplanting laanbomen in Brakel

 

In 2020 werden de laanbomen door de Brakelse gemeentelijke medewerkers geïnventariseerd. Jarenlang werden de gemeentelijke (laan)bomen immers verwaarloosd waardoor sommige bomen te groot en te breed werden. Hierdoor werd er soms schade toegebracht aan landbouwvoertuigen, vrachtwagens, bussen,… en ook waren sommige bomen afgestorven of ziek zegt schepen voor milieu Peter Vanderstuyf.  “Door de inventarisatie van de meer dan 1000 bomen kon in een eerste fase onze milieudienst, in samenspraak met een aantal experten, voor iedere boom een specifiek onderhoud voorschrijven. Dit gaat van onderhouds- en/of begeleidingsnoei, knotten tot vellen met heraanplant.

In een tweede fase werd nagekeken waar er opnieuw laanbomen konden worden aangeplant. Hierbij werden een aantal Brakelse straten weerhouden die in twee tijden zullen worden aangeplant. In een eerste tijd zullen door de Brakelse firma Boomverzorging Van Der Linden een 126 bomen worden aangeplant. Bij deze heraanplant werd gekozen om verschillende soorten te mengen omdat door de klimaatverandering sommige soorten het rapper begeven.

In de volgende straten zullen er laanbomen worden aangeplant: Klaaie, Reepstraat, Lessensestraat, Maandagstraat, Molenstraat, Priemstraat en Steenberg.

Uiteraard zullen deze laanbomen, net zoals de reeds bestaande exemplaren, regelmatig worden gecontroleerd en gesnoeid. Hierbij wordt een doorrijhoogte van 4,5m en een takvrije stamhoogte van 7,5m, aangehouden. Deze snoeiwerken zullen om de drie jaar worden herhaald, eerder kan niet omdat de bomen de tijd moeten krijgen om te groeien.

Door de aanplant van deze laanbomen hopen wij ons steentje bij te dragen aan onze gemeenschappelijke strijd ter vrijwaring van ons leefmilieu.”