Gemeente Oosterzele klopt prioriteiten klimaatplan af.

Op de gemeenteraad gisteren klopte het lokaal bestuur Oosterzele de prioriteitenlijst uit het lokale klimaatplan af dat afgelopen lente werd goedgekeurd.  Die lijst is gebaseerd op de meest haalbare en effectieve acties uit het klimaatplan en houdt rekening met de belangrijkste noden uit het meest recente klimaatrapport.

Lokaal bestuur Oosterzele erkent haar lokale rol in het klimaat- en energiebeleid.  Om een goed klimaatbeleid te voeren zijn enkele randfactoren zeer belangrijk.  Met de oprichting van een klimaatwerkgroep en klimaatteam zal interne samenwerking tussen de diensten geoptimaliseerd worden.

Met het aanwerven van extra personeel wil het bestuur ook meer man-of vrouwkracht inzetten om de acties te kunnen uitvoeren.

 

“Het bestuur wil in de eerste plaats het goede voorbeeld geven.” zegt schepen Christ Meuleman.  “De nieuwe gebouwenbeheerder zal zich vooral focussen op energie-efficiëntie van de eigen gebouwen.  Zowel de bestaande gebouwen als de nieuwe.  Het nieuwe administratieve centrum zal zo goed als mogelijk energie-neutraal worden gebouwd.  Dat betekent dat ook hier zal gekozen worden voor energie-efficiëntie en hernieuwbare energie voor verwarming en elektriciteit.  Voor de 3 gemeentescholen worden extra middelen vrijgemaakt om speelplaatsen te ontharden en te vergroenen.  En samen met de directie wordt bekeken hoe ook op deze gebouwen zonnepanelen tot een lagere energiefactuur kunnen leiden.”

Om hitte, droogte en wateroverlast te bestrijden is de inrichting van het openbaar domein belangrijk.  Met de opmaak van een Hemelwater- en Droogteplan wordt een integrale visie uitgewerkt over waar en hoe men het water in ons grondgebied zoveel mogelijk ter plaatse kan houden/ hergebruiken, infiltreren, bufferen en pas als laatste stap vertraagd afvoeren

Oosterzele wil een duurzame ruimtelijke visie uitwerken om de open ruimte en het landelijke karakter van de gemeente optimaal te beschermen.  Ruimtelijke instrumenten zullen worden opgemaakt om wijken duurzaam en klimaatrobuust te kunnen inrichten.  Het gaat hier bijvoorbeeld over een verplichte hoeveelheid groenaanleg, een beperkte hoeveelheid verharding en het faciliteren van duurzame (deel)mobiliteit.

“Alle inwoners van Oosterzele  moeten de weg vinden naar ons Woon-en Energieloket, waar alle informatie gebundeld is voor wie wil (ver)bouwen en renoveren,” zegt schepen Meuleman.   “Je krijgt er informatie over subsidies, leningen en begeleiding bijvoorbeeld.  Een goed communicatieplan rond klimaat-gerelateerde zaken zal iedereen beter informeren en sensibiliseren om de juiste keuzes te maken.  Hoe de energiefactuur naar beneden kan of hoe we ons kunnen wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering, bijvoorbeeld door de voortuin te ontharden en te vergroenen.”

Verder wil Oosterzele de mogelijkheden voor collectieve renovaties bekijken en ook de bedrijven, verenigingen en landbouwers informeren, sensibiliseren en ondersteunen om de meest duurzame en energie-efficiënte keuzes te maken.   Er zal bekeken worden hoe subsidies die duurzame keuzes kunnen ondersteunen.

Groen, natuur en duurzame landbouw
Met het Bomencharter en het Lokaal Energie-en Klimaatpact in het hoofd wil de gemeente tegen 2030 voor elke inwoner 1 boom, struik of geveltuin geplant of aangelegd hebben.  “De aanleg van kleine landschapselementen zoals knotbomen en poelen willen we stimuleren door hogere subsidies voor de aanleg maar vooral voor het arbeidsintensieve beheer,” zegt schepen van landbouw Els De Turck.

Duurzame mobiliteit
Het creeëren van betere, comfortabele, conflictvrije fietspaden is belangrijk om mensen op de fiets te krijgen en de realisatie van de fietssnelweg langsheen de spoorlijn is hierbij topprioriteit.  Er is ook budget voor het creeëren van kwalitatieve overdekte en goed gelegen fietsvoorzieningen en ook deelmobiliteit stimuleren staat op de prioriteitenlijst.