Lemberge, 24 januari 2022 – Verpleeg- en zorgkundigen die solliciteren voor een job in een woonzorgcentrum van de Zorgband Leie en Schelde, staan bij hun sollicitatiegesprek voortaan oog in oog met de bewoners zelf. Zij maken namelijk deel uit van de selectiejury en krijgen inspraak in de aanwerving van de kandidaten. Op deze manier wil de Zorgband Leie en Schelde bewoners stimuleren om zich ook op oudere leeftijd te engageren. En de bewoners zelf? Die doen maar al te graag hun zegje in het sollicitatieproces.
Met deze participatieve sollicitatieprocedure wil de Zorgband Leie en Schelde bewoners duidelijk maken dat er naar hen geluisterd wordt. Het principe is gebaseerd op het Tubbe model, een innovatief model voor woonzorgcentra waar bewoners en personeel hun troeven inzetten om meer zin te geven aan het leven. Het model komt – niet toevallig – overwaaien uit Scandinavië en gaat uit van volledige participatie van de bewoners van het woonzorgcentrum.
Tubbe model
“Vandaag kijken we in België nog te traditioneel naar ouderenzorg”, zegt Marleen Paelinck, kwaliteitscoördinator bij de Zorgband Leie en Schelde. “We zien onze bewoners te vaak als zorgbehoevenden die hier wonen omdat ze zorg nodig hebben, terwijl we hen de mogelijkheid zouden moeten bieden om de laatste fase van hun leven zinvol in te vullen. Je moet mensen niet verplichten om een engagement aan te gaan, maar een woonzorgcentrum is ook geen eenheidsworst. Als zorgkundigen moeten we de verscheidenheid tussen de bewoners erkennen en hun leven inhoud geven waar mogelijk, al is het met kleine verantwoordelijkheden zoals de bloemen water geven of meehelpen bij de pannenkoekenbak.”
Volgens het Tubbe model bepalen bewoners zelf wat er gebeurt in de minimaatschappij die hun woonzorgcentrum is. Van het dagelijkse menu tot de activiteiten en zelfs de aanwervingen en ontslagen van het personeel. “Wij werken al jaren met bewonersraden en organiseren inspraak op deze manier, maar we trachten op termijn naar zo’n model te evolueren. Met alle respect voor de zorg- en verpleegkundigen die dag en nacht hard werken, maar de zorg is aan een grondige vernieuwing toe”, legt Marleen Paelinck uit. “Het mag opnieuw wat menselijker. De werkdruk ligt erg hoog, maar de manier waarop we onze taken vervullen, blijft zo belangrijk. Misschien verlies je vijf minuten door eens een praatje te slaan met een bewoner, maar op het einde van de dag win je 20 minuten omdat je bewoners gelukkig zijn. We mogen het mentale welzijn van onze bewoners nooit uit het oog verliezen.”
93-jarige Pius in de jury
En dus krijgen de bewoners van de woonzorgcentra van de Zorgband Leie en Schelde voortaan inspraak bij de sollicitaties. Vandaag experimenteert de Zorgband Leie en Schelde met dit principe in het woonzorgcentrum Lemberge. Daar zetelt de 93-jarige Pius voortaan mee in de jury tijdens de selectieprocedure. Onder zijn goedkeurend oog werden intussen al drie zorgkundigen aangenomen die bij de Zorgband Leie en Schelde aan de slag gaan. “We willen deze manier van werken zo snel mogelijk uitbreiden naar al onze woonzorgcentra. Daarom stimuleren we onze medewerkers op de verschillende sites om actief op zoek te gaan naar bewoners die zich willen engageren”, vertelt Marleen Paelinck. “In Lemberge zijn ze alvast enthousiast: de sollicitanten appreciëren het vernieuwend concept, terwijl Pius zelf helemaal opbloeit dankzij zijn nieuwe taak.”
De participatieve sollicitatie heeft nog een extra voordeel: dankzij de constante aanwezigheid van Pius als jurylid kan een sollicitatiegesprek erg snel georganiseerd worden, niet onbelangrijk voor een knelpuntberoep.