Dat corona heel wat mensen de natuur dichtbij deed ontdekken wisten we al. Ook in 2021 vertaalde zich dat in een sterke aangroei van Natuurpunt. In Horebeke, nota bene de kleinste fusiegemeente van Vlaanderen, scoort Natuurpunt zeer goed.
Met 10 leden per 100 inwoners is ze de gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen met de hoogste densiteit aan Natuurpuntleden.
In absolute cijfers zijn er zo 78 gezinnen lid van Natuurpunt op een totaal van 781.
Natuur voor iedereen
De Vlamingen hebben de natuur dichtbij huis in 2020 herontdekt. Door corona waren de mogelijkheden tot ontspanning beperkt. Gelukkig kon er gewandeld worden in de natuurgebieden in eigen streek en net daar zetten we bij Natuurpunt al jaren op in. Met 500 natuurgebieden verspreid over alle Vlaamse gemeenten is er altijd een natuurgebied in de buurt. Voor Horebeke is dat het alom gekende Burreken waar Natuurpunt 15 km wandelpad heeft uitgestippeld.
De trend van 2020 werd in 2021 verder gezet: het Burreken werd druk bezocht en niet enkel in het weekend. En dat resulteerde nu voor het tweede jaar op rij in een groei van het aantal leden.
Deze ledengroei is overal zichtbaar in Vlaanderen wat resulteert in 10.000 nieuwe leden voor Natuurpunt in 2021.
Waarom scoort in bijzonder Horebeke zo goed?
“Natuurpunt is een sterke vrijwilligersvereniging die vandaag de dag voor ieder wat wils biedt: van het jonge gezin dat zich laat verwonderen door de natuur of graag wandelt in een natuurgebied in de buurt tot de ervaren natuurliefhebber. Ook de werking van de vereniging is de laatste jaren sterk verbreed” zegt Jos Gyssels, voorzitter van de kern Rondom Burreken, die ondermeer actief is in Horebeke. “Naast natuurgebieden beheren zijn we ook actief bij scholenwerking, organiseren we diverse activiteiten voor een ruim publiek en doen we aan natuurstudie en natuurbeheer. Onze vrijwilligers organiseren jaarlijks tientallen activiteiten om zoveel mogelijk mensen in contact te brengen met de natuur: ze leggen wandelpaden aan en onderhouden die ook, ze organiseren wandelingen, cursussen, excursies, filmavonden of paddenoverzetacties. En met het Faunahuis hebben we een innovatief project in wording.”
Sterk signaal voor het gemeentebestuur
We hopen dat deze toenemende aandacht voor natuur ook het gemeentebestuur van Horebeke niet onverschillig zal laten en hen zal motiveren om werk te maken van een beleid dat de natuurwaarden van dit landelijke dorp beschermt en waar nodig herstelt. Het draagvlak is er al en Natuurpunt is met haar expertise de juiste partner.
De vrijwilligers willen hiervoor graag in dialoog gaan en samen werk maken van een sterk beleid. Zo zijn we vragende partij voor extra bos, de aanplant van hagen en houtkanten, een bijenplan en informatie naar de inwoners over de meerwaarde van ecologisch tuinieren. De gemeentes Brakel en Maarkedal tonen alvast de richting en werken nauw samen met Natuurpunt.