Uiterlijk tegen 2040 moet Vlaanderen volledig ‘asbestveilig’ zijn. Dit betekent dat enkel nog asbesttoepassingen in goede staat in onze leefomgeving aanwezig mogen zijn en dat al het risicovolle asbest moet zijn weggenomen. Onder risicovol asbest wordt asbest begrepen dat niet meer gebonden zit en dit is te wijten aan beschadiging, veroudering of verwering waardoor de schadelijke asbestvezels worden afgegeven in de omgeving. Dat asbest alom aanwezig is, blijkt uit de cijfers. In 70 tot 90 procent van de gevallen loopt u het risico op asbest te stuiten in een woning, appartement of school , behalve indien het pand volledig werd gerenoveerd.
Peter Vanderstuyf ( schepen voor milieu): “Om aan deze problematiek tegemoet te komen kan men sedert 1 juli 2021 asbest naar het recyclagepark brengen. Ga hierbij steeds voorzichtig te werk en steek het asbest in doorzichtige zakken of plastic folie (min. 100 micron, liever 150 micron) en plak deze vervolgens goed af met tape. Op die manier vermijden we dat er schadelijke stoffen vrijkomen tijdens het transport, wat veiliger is voor jezelf en onze parkwachters. De zakken zelf zijn te verkrijgen in het recyclagepark of bij de afvalintercommunale Vlaamse Ardennen (IVLA).
Vanaf 1 maart 2022 komt er een bijkomende dienst bij en wordt voorzien in de ophaling van het asbest bij u thuis. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld grote hoeveelheden asbestcementhoudende golfplaten hebt. U dient dan een ophaling te reserveren via het gratis nummer: 0800 90 270. In deze dienst is inbegrepen: een levering van 1 asbestplatenzak of 1 kuubzak en 2 asbestpreventiekits (beschermingspak, masker,…), en uiteraard de ophaling en verwerking van het aangeboden asbestcement. Meerdere ophalingen per jaar zijn mogelijk, maar alleen de eerste keer is gratis. Daarna dien je 30 Euro per ophaling te betalen en 10 Euro per asbestpreventiekit.
Voor onze landbouwers, ook gepensioneerde landbouwers en landbouwers in bijberoep komen in aanmerking, werd ook een regeling uitgewerkt waardoor ze gratis hun asbest kunnen laten ophalen. Let wel: het ophalen is gratis en niet het afbreken van golfplaten en –leien. Om hiervan te kunnen genieten moeten ze contact opnemen met OVAM via de link https://www.ovam.be/land-en-tuinbouwers . Hierbij moet de landbouwers volgende zaken bij de hand hebben: hun persoonlijke gegevens, exploitatienummer, landbouwnummer, BTW-nummer, Schatting aantal m² hechtgebonden asbest (golfplaten, leien) en de beschrijving van het gebouw.
Op deze wijze hopen we om onze prachtige gemeente zo snel mogelijk asbestveilig te krijgen, hetgeen trouwens in het belang van iedereen is.”