Sinds lokaal bestuur Oosterzele het beheer en de exploitatie van de sporthal in 2012 overdroeg aan het autonoom gemeentebedrijf (AGB), legde de raad van bestuur en het directiecomité zijn focus op een aantal broodnodige renovatie-ingrepen.
Zo werden de voorbije jaren al een dak deel vernieuwd, schakelde de volledige sporthal over naar LED-verlichting en werd regenwater gerecupereerd voor het doorspoelen van toiletten en het besproeien van de tennisterreinen. Ook de ramen van de bureelruimtes werden vervangen door hoogrendementsglas.
Voor 2022 stond één van de meest ingrijpende werken op stapel, namelijk de vervanging van de originele stookolie-installatie voor de verwarming van het gebouw en voor warm sanitair water.
Het AGB gaf streek intercommunale SOLVA en studiebureau AA&O de opdracht een analyse te maken van de mogelijke alternatieven voor de huidige installatie. De terugverdientijden maar ook het klimaataspect en duurzaamheid waren hierbij belangrijke focuspunten.
Om samen met Vlaanderen en alle andere lokale besturen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken, ondertekende lokaal bestuur Oosterzele het Lokaal Energie- en Klimaatpact en engageerde het zich om gerichte acties en beleid ter zake te laten doorsijpelen naar/uitvoeren door haar satellieten, o.a. AGB De Kluize.
De engagementen die het ondertekenen van die klimaat-overeenkomst inhield waren niet van de minste.
- Een gemiddelde jaarlijkse primaire energiebesparing van minstens 2,09% te realiseren in de eigen gebouwen;
- Een reductie van de CO2-uitstoot van de eigen gebouwen en technische infrastructuur met 40% in 2030 ten opzichte van 2015 te realiseren;
De vervanging van de stookinstallatie door een biomassaketel en de reeds gerealiseerde acties door AGB dragen bij tot die doelstelling.
De optie biomassaketel verder belicht
De kostprijs van het verbruik zou wel dalen naar een goede 5.400 euro, i.p.v. de huidige 12.600 tot 15.000 euro. Er werd gekozen voor een combinatie met een condensatieketel voor de zomerperiode of als minimale backup indien de biomassaketel zou uitvallen.
De keuze voor een biomassaketel vergde niet alleen een investering van 131.000 euro voor de productie-eenheid. Bijkomende werken zoals vervangen van afsluitkranen, regelkranen, vernieuwen automatische regeling, elektrische installatie en bord, etc. werden geschat op ca. 95.000 euro, en dus vergde de biomassaketel een investering van 226.000 euro.
Zonder subsidie had de biomassaketel een terugverdientijd van 18 jaar.
Oproep Provincie Oost-Vlaanderen project Vlaamse Overheid voor de installatie van een houtige biomassaketel
Maar toen medio mei 2021 de provinciale oproep ‘Subsidie installatie houtige biomassaketel’ passeerde, was dit voor alle betrokkenen hét sein om de piste van de biomassaketel verder te onderzoeken.
Deze oproep ging uit van de volgende ontvankelijkheidscriteria:
- gebouw uit gemeentelijk patrimonium met een voldoende constante warmtevraag
- op een voldoende lokale schaal (afstand tot bron en consumptie max. 30 km)
- de houtstroom maximaal benutten, houtige biomassa enkel inzetten indien er geen hoogwaardigere toepassing haalbaar is
- gebruik van de meest efficiënte technieken (calorische waarde die in het hout zit moet minimum 90% benut worden)
- CO2-balans in evenwicht houden doordat houtstromen afkomstig zijn uit het lokaal landschap én duurzaam beheerd worden
Voorgestelde timing voor de subsidie past ook in de projectplanning, waarbij gestreefd werd naar een startdatum voor uitvoering van de werken in de zomer van 2022.
Op vraag van AGB De Kluize en naar aanleiding van de subsidieoproep van de Provincie Oost-Vlaanderen werd in samenwerking met streekintercommunale SOLVA een projectaanvraag voorbereid en ingediend.
De subsidie werd op 27 januari door de bestendige deputatie van het provinciebestuur toegekend voor een totaalbedrag van 181.380 euro. Momenteel wordt verder bekeken hoe de installatie ter plaatse idealiter kan gebeuren. Daar komt immers veel bij kijken. De realisatie van het project is voorzien voor de zomer van dit jaar. Bedoeling is om vanaf het najaar ’22 operationeel te zijn.