“Onbegrijpelijke beslissing” provincie leidt tot “verappartementisering” Bevegem – Ondanks +500 bezwaarschriften

Buurtvereniging ‘Leefbaar Bevegem’ reageert met afgrijzen op de goedkeuring door de Provincie Oost-Vlaanderen van de plannen voor een nieuwbouwproject met 15 appartementen, 3 bouwlagen en ondergrondse garages in de residentiële wijk Bevegem in Zottegem, op de hoek van de Acacialaan en de Ooststraat. Het schepencollege van Zottegem had nochtans een negatief advies gegeven en buurtbewoners tekenden massaal protest aan met meer dan 500 bezwaarschriften.

“Dit betekent dat de villa mag gesloopt worden en de tuin met vijver herschapen wordt in -voor Zottegem alweer- een volumineus appartementsblok, ditmaal middenin een woonwijk”, klinkt het vanuit Leefbaar Bevegem.  “Begin 2022 keurde het het schepencollege van de Stad Zottegem nog de uitgangsprincipes van het Woonomgevingsplan (WOP) goed om het woonklimaat veilig te stellen voor de komende decennia. “Het is immers niet aangewezen om een tuinwijk met alleenstaande woningen te gaan verdichten met appartementsblokken,” merkte schepen Lagaert toen op. Hoewel de actievoerende buren graag hoorden dat dit stadsbestuur verantwoordelijkheid wilt nemen om Zottegem en haar deelgemeenten te beschermen tegen wildgroei van appartementsblokken, reageerde actiecomité Leefbaar Bevegem slechts gematigd positief; “Hoewel het allemaal veel te lang duurt is het goed dat het schepencollege de uitgangsprincipes bekrachtigt, maar het blijft natuurlijk wachten op het WOP an sich”, klonk het.”“Nochtans zijn er ook zonder het WOP redenen genoeg om het project te weigeren, reageren de actievoerende buren teleurgesteld: “Het appartementsblok past niet aan de voet van de Acacialaan, doorbreekt de typische woonstructuur en doet afbreuk aan de huidige tuinwijk. Oude bomen en vijver met bron worden vervangen door wat schaamgroen! Dit project vergunnen is een precedent voor heel wat percelen in de onmiddellijke omgeving. Deze vergunning kan Bevegem voorgoed veranderen en druist helemaal in tegen het woonomgevingsplan. Het is niet voor niets dat er 510 bewaarschriften werden ingediend tegen het project. De Raad voor Vergunningsbetwistingen is nu nog de enige hoop om de tuinwijk Bevegem te redden van de verappartementisering, klinkt het. “Hopelijk beseft Stad Zottegem dit ook als men met het eigen woonomgevingsplan au serieux wil genomen worden”, bedenken de actievoerende buren zich nog.”

Gevraagd naar een reactie heeft de stad Zottegem laten weten dat het overweegt om in beroep te gaan tegen de beslissing van de Provincie Oost-Vlaanderen.

Lees ook