Zaterdag 29 januari vertrok de 22-jarige Kelly Van Petegem uit het Merelbeekse Lemberge naar Zaventem om van daar uit met een Belgische delegatie naar Peking te vliegen. Ze neemt daar deel aan de Olympische winterspelen. Kelly maakt namelijk deel uit van het Belgische bobsleeteam, De Belgian Bullets, dat op vrijdag 18 en zaterdag 19 februari zijn wedstrijden zal betwisten. Ze gaat mee als reserve remster maar moet altijd 100% paraat zijn om onmiddellijk te kunnen invallen. Deze wedstrijden gaan door om 13 uur Belgische tijd (om 20 uur Chinese tijd). Iedereen kijken en supporteren dus.
Twintig geselecteerde teams zullen er strijden voor de Olympische titel. Het Belgische team met An Vannieuwenhuyse als stuurvrouw en Sara Aerts als eerste remster zullen vier runs moeten afleggen. Twee runs op dag 1 en twee runs op dag 2. Het bobslee duo dat de snelste tijd heeft, verdeeld over deze vier runs, zullen de nieuwe Olympische kampioenen zijn.
Kelly Van Petegem is dus reserve remster, maar bereidt zich net zoals de anderen voor op de wedstrijd alsof ze zelf moet starten. Zo doet ook zijzelf mee aan de trainingen, afwisselend met de eerste remster. Als er ook maar iets misgaat met eerste remster Sara Aerts moet Kelly onmiddellijk klaar staan. Alles wordt samen gedaan, het klaarmaken van de slee, de opwarming, … , bij alles moeten ze een hecht team vormen want de één kan niet verder zonder de ander. Vertrouwen in elkaar is hier heel belangrijk. Kelly zorgt er voor dat de slee net voor de start goed op de baan wordt gebracht en moedigt daarna haar teamgenoten luidkeels aan. Ze heeft net zoals de twee anderen de volledig opwarming meegedaan en staat vol adrenaline aan de start voor moest ze toch nog moeten invallen.
De wedstrijd en de voorbereiding:
“Een wedstrijdrun zelf duurt ongeveer 1 minuut. Er worden tijdens de afdaling echt wel verbazingwekkende snelheden gehaald. Bij de dames gaat dit van 120 tot 130 km/uur,” aldus Kelly.
Een bobslee moet ook minimum 170 kg wegen en met de twee atleten erbij mag dit maximum gewicht de 330 kg niet overschrijden. “Wij zorgen er voor dat onze slee met zijn totaal gewicht zo dicht mogelijk aanleunt bij de 330 kg. Zo vullen wij de slee zelf bij met wat extra kilo’s om tegen het maximale gewicht aan te leunen. Hoe zwaarder de slee hoe vlugger je naar beneden glijdt, maar dit wil dan wel zeggen dat we meer kracht moeten verbruiken om onze slee vanuit stilstand op te starten.” Stuurvrouw An duwt aan de linkerkant aan de slee en springt er zijwaarts in, de remster moet achteraan duwen en springt er dan ook achteraan in. Daarna is het kwestie van goed door de bochten te komen. Als remster moet ik achteraan zo stil mogelijk zitten en ook zo aerodynamisch mogelijk. Zo tellen wij als remster steeds de bochten zodat we ook weten of er nu een linkse of rechtse bocht aankomt,” aldus nog Kelly.
Verleden en toekomst:
Kelly maakt reeds 4 jaar deel uit van het Belgische bobsleeteam. Vroeger deed ze met succes aan atletiek bij het Merelbeekse Stax. Ze was een uitstekende veldloopster, maar ook op de piste wist ze te scoren. Ze deed aan meerkamp en stapte later over naar specifiek kogelstoten en speerwerpen. Na de vorige Olympische winterspelen, toen ze 18 jaar was, nam ze deel aan een testevent in Oordegem waar heel wat explosieve tests op het programma stonden: springen, voorwaarts kogelwerpen, sprinten, … Hierin kwamen haar kwaliteiten onmiddellijk naar boven en zo werd ze geselecteerd voor het Belgische team. Haar doel is om binnen 4 jaar zelf stuurvrouw te zijn. Ze zou dan beginnen in de monobob en na hierin ervaring opgedaan te hebben kan ze ook de 2-mans bob leren besturen. Haar teamgenoten zijn namelijk respectievelijk 30 en 38 jaar en denken er aan om te stoppen na de Spelen. “We zullen dus op zoek moeten naar nieuw talent dat ons team terug kan vervolledigen.”
Wat zijn de ambities van het team?
Het Belgische team was eerder in oktober al 3 weken in Peking om de bobbaan te leren kennen. “Dit is heel belangrijk omdat je dan perfect weet hoe de baan er bij ligt en hoe je de bochten moet nemen. Daar hebben ze ook verschillende testen gedaan qua materiaal: zoals welke soort runners ze het best gebruiken voor de baan. Dikke of dunnere.
“Ons streefdoel is om in Peking binnen de eerste 12 te eindigen. Dat zou dan beter zijn dan op de vorige Spelen. Maar stiekem hopen we toch op die top 10 en wie weet zit er wel een Olympisch diploma in als we bij de eerste 8 zouden eindigen. We zullen in ieder geval met ons team onze uiterste best doen.
Alle supporters op post komende vrijdag 18 en zaterdag 19 februari. Dit rond de klok van 13 uur Belgische tijd. Wij duimen alvast mee.