Geraardsbergen. Tijdens de Week tegen Pesten, van 18 tot 25 februari, zal Lokale Politie Geraardsbergen/Lierde een nieuwe folder lanceren over cyberpesten, sexting en sextortion. Volgens het Vlaams Netwerk “Kies Kleur tegen Pesten” is 1 op 6 kinderen in Vlaanderen het slachtoffer van (online) pesten. De folder, die voornamelijk jongeren wil informeren en heel wat bruikbare tips bevat, zal onder meer verdeeld worden in de Geraardsbergse secundaire scholen om daar te gebruiken in de klas.
Van 18 tot 25 februari organiseert het Vlaams Netwerk “Kies Kleur tegen Pesten” voor de 17de keer de Week tegen Pesten. Het voornaamste doel van deze campagne is het pestthema bespreekbaar maken en houden. Politie Geraardsbergen/Lierde steunt graag dergelijke sensibiliseringsinitiatieven en vindt het daarom de perfecte gelegenheid om haar eigen ontworpen informatieflyer over cyberpesten, sexting en sextortion tijdens deze week te lanceren.
Hulpmiddel voor jongeren
Pesten heeft een enorm grote impact op de ontwikkeling van jongeren. “Systematisch uitgesloten, uitgelachen, vernederd of gekwetst worden hakt er diep in. Waar het pesten vroeger ‘face-to-face’ gebeurde, gebeurt dit nu steeds vaker via digitale middelen. Denk aan het sturen van nare berichten, het uploaden van gênante foto’s/video’s of het ongewenst doorsturen van persoonlijke informatie over het slachtoffer. Het is deze vorm van online pestgedrag die wordt toegelicht in de folder” aldus Karolien De Turck, communicatieverantwoordelijke bij politie Geraardsbergen/Lierde.
Meer bewustzijn
Cyberpesten, sexting en sextortion zijn drie fenomenen die heel erg aanwezig zijn in onze huidige maatschappij. De brochure is bedoeld om jongeren beter te informeren en bevat ‘tips & tricks’ hoe men zich het beste tegen dergelijk pestgedrag kan beschermen. Politie Geraardsbergen/Lierde hoopt met deze brochure meer bewustzijn bij jongeren te creëren zodat men hulp gaat zoeken of aangeeft wanneer iemand in de omgeving gepest wordt.
Middelbare scholen als partner
De folders, 5000 in totaal, zullen verspreid worden op de Geraardsbergse Middelbare scholen. Onderwerpen zoals cyberpesten en sexting zijn immers opgenomen in het leerplan. De informatiefolder is dus een ideaal hulpmiddel om te integreren in de lessen die worden gegeven rond het pestthema.
“Op school is het van belang om leerlingen goed te leren samen leren én samen leven. Nu het leven van onze jongeren zich in toenemende mate digitaal afspeelt, is het cruciaal om hen ook daar op een goede manier te begeleiden. De voorbije jaren worden we regelmatig geconfronteerd met pestgedrag via sociale media en met sexting. Als school zijn wij vaak het eerste aanspreekpunt indien een leerling geconfronteerd wordt met pesten. Digitaal pesten speelt zich veelal buiten de schoolmuren af waardoor dit vaker onopgemerkt blijft. Elk initiatief vanuit de brede samenleving om aan een veilige omgeving te bouwen, waarin jongeren volop de kans krijgen zich in alle veiligheid te kunnen ontplooien, verdient dan ook onze steun. De flyer maakt het onderwerp bespreekbaar en biedt tips om zowel voorvallen te voorkomen, als slachtoffers te helpen om actie te ondernemen.“ zegt het onderwijsnet unaniem.
De flyer werd ontworpen door Laura Borgenon, laatstejaarsstudente Communicatiemanagement (Artevelde Hogeschool) die haar eindstage volbrengt op de communicatiedienst van de politie. Je kan de folder digitaal raadplegen op de website van politie Geraardsbergen/Lierde (www.politie.be/5428). Ook in het politiecommissariaat zelf en op het Administratief Centrum van de stad Geraardsbergen zal men de folder kunnen verkrijgen.