Geraardsbergen. Het stadsbestuur van Geraardsbergen was heel goed op de hoogte van de problemen bij Alegria Cohousing, het voormalige woonzorgcentrum Beauprez, dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke op een interpellatie van Ann De Martelaer (Groen). Tussen de beslissing tot intrekking van de erkenning tot de effectieve stopzetting, maar ook erna was er regelmatig contact tussen het agentschap Zorg en Gezondheid, de stad Geraardsbergen en de sociale dienst. ‘Het agentschap heeft meermaals een stand van zaken opgevraagd bij de sociale dienst van de stad Geraardsbergen’, zegt Patrick Franceus van Groen. ‘Er was afgesproken dat de sociale dienst van de stad de Zorginspectie zou contacteren zodra er indicaties waren van zorgproblemen en klachten. Er werden ook meldingen gemaakt van intimidatie van de uitbater om valse verklaringen te verspreiden in naam van de bewoners bij de pers en de gemeente.’ Groen Geraardsbergen wil van burgemeester Guido De Padt (Open VLD) en schepen van Sociale zaken David Larmuseau (CD&V) duidelijkheid over welke rol het lokaal bestuur heeft gespeeld.
De situatie bij Beauprez is, jammer genoeg, geen alleenstaand gegeven. Ook Senior Resort De Kloef, die dezelfde uitbater heeft als Alegria Cohousing, staat al sinds 19 maart 2020 onder verhoogd toezicht. Maar er zijn nog andere voorbeelden, dat konden we de voorbije dagen in de media lezen. ‘Er zijn nog steeds een aantal ondernemers die enkel in de zorgsector zitten om winst te maken en die zich niets aantrekken van wat er met de mensen gebeurt. Dat kan niet’ zegt Patrick Franceus van Groen. ‘In zorg voor onze ouderen investeer je, je maakt er geen winst op.’ Bij De Kloef waren er bijvoorbeeld vaststellingen in verband met het foefelen met facturen, medische handelingen door niet-geschoold personeel, problemen met infrastructuur zoals geen verwarming in de winter en geen zonnewering in de zomer. ‘Dit is jammer voor die voorzieningen die het wel goed menen en door deze cowboys mee in een slecht daglicht worden gesteld’ zegt Franceus.
Zowel bij Beauprez, als bij De Kloef zie je dat voorzieningen soms meer dan twee jaar onder verhoogd toezicht staan, dat de problemen blijven aanslepen maar men toch talmt met optreden. Niet enkel het lokaal bestuur maar ook de minister van Welzijn moet eindelijk eens lessen trekken uit dit dossier en kordater optreden.
Ann De Martelaer (Groen) legt volgende week woensdag tijdens de plenaire vergadering in het Vlaams Parlement een motie voor waarin ze aan de regering vraagt om voorzieningen die 6 maanden na een negatieve inspectie hun tekorten nog niet hebben opgelost een crisismanager op te leggen. De Martelaer wil ook een betere en daadkrachtigere inspectie. En er moet eindelijk een kader komen voor cohousingprojecten voor zorgbehoevende ouderen. Daarnaast vraagt Ann De Martelaer al lang naar meer transparantie over de kwaliteit in de voorzieningen. Naast het openbaar maken van de inspectieverslagen wil ze ook een ervaringswebsite voor de Vlaamse zorg, een soort tripadvisor waarop mensen hun ervaringen met de zorg kunnen delen.
Groen Geraardsbergen stelt ook vast dat de belangen van de partner van de zaakvoerder van Alegria en de Kloef verdedigt worden door een N-VA gemeenteraadslid. Eigenaardig is wel dat ook het lokaal bestuur van N-VA een lokale onderzoekscommissie vraagt. ‘Het moet duidelijk zijn dat betrokken gemeenteraadslid alvast niet aanwezig kan zijn op zittingen en vergaderingen die over dit dossier gaan’ besluit Patrick Franceus .