Grensboom Balegem/Elene overleeft storm Eunice niet

Windhoos in 2013 was veel erger

De grensboom Balegem/Elene kreeg het tijdens de doortocht van de hevige storm Eunice zwaar te verduren. De aloude boom – een baken in het open landschap – overleefde de storm niet. De storm hield lelijk huis in Oosterzele. Dat de grensboom ging bezwijken onder de zuidwesterstorm had men eigenlijk niet zien aankomen. De krachtige wind van meer dan 100 km  per uur blies de boom omver.
Voor de provincie Oost – Vlaanderen had het KMI code oranje afgekondigd. Beveiliging werd de belangrijkste taak. Na de passage van storm Eunice bleek dat er her en der in de fusiegemeente Oosterzele toch materiële schade viel te noteren, zoals beschadigde daken, losgekomen panelen, losgeslagen objecten, afgeknakte takken en bomen,…Gelukkig viel er geen menselijk leed te betreuren. De ene oproep na de andere liep binnen. Helaas, na een hevige rukwind ging de Lindeboom in de Leenstraat tegen de vlakte, velen dachten dat de stormwind de grensboom nooit omver zou krijgen. Eunice ging met een verwoestende kracht tekeer. De grensboom was uiteindelijk niet opgewassen tegen zoveel natuurkracht. Na de stormen Dudley, Eunice trekt momenteel Franklin over het land. Drie stormen in één week tijd zou volgens de weerexperten te wijten zijn aan de straalstroom.
In vergelijking, met de allesverwoestende storm op 5 februari 2013, viel de schade die Eunice aanrichtte nog relatief mee. De gemeente Oosterzele werd acht jaar geleden zwaar getroffen door een windhoos. De aangerichte schade was enorm: ruim honderd huizen raakten zwaar beschadigd, zeven woningen werden onbewoonbaar gemaakt, voetbalclub KSC Oosterzele werd zwaar getroffen, de kantine, een deel van de kleedkamers en ook het speelveld werden vernield. Over een lengte van pakweg een kilometer katapulteert de storm veel weg. De windhoos in Oosterzele werd door de bevoegde minister Milquet erkend als natuurramp. De schade bedroeg ongeveer 3 miljoen euro. Er werden 253 schadedossiers ingediend.
Een tip. Wie schade heeft neemt onmiddellijk contact op met zijn verzekeringsmakelaar. De brandverzekering dekt schade die veroorzaakt is door een storm. Een storm wordt gedefinieerd als een wind die minstens een snelheid heeft van 80 km/u. In Oosterzele haalde de storm Eunice een snelheid van meer dan 100 km/u. (mvdv, foto’s ddl)