Oosterzele wil landschap met open kouters voor de toekomst bewaren

en gebouwen jeugdopvang rechtszekerheid bieden

De gemeenteraad van Oosterzele nam op 22 februari 2022 een principebeslissing om de flanken van de Betsberg en het openkoutergebied van de Hoek ter Hulst – Stuivenberg te beschermen. Dat gebeurde op aangeven van het schepencollege en zal uiteindelijk verlopen via een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Daarin zoekt de gemeente ook naar oplossingen voor de zonevreemde gemeenschapsvoorzieningen. Dat vloeit voort uit de bindende bepalingen van het goedgekeurde Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Oosterzele.

Oosterzele behoort tot het zogenaamde buitengebied dat vooral landbouw, bos en natuur als functies heeft. De gemeente heeft verscheidene waardevolle landschapsstructuren, zoals open kouters in Balegem en Gijzenzele. Het vrijwaren van het buitengebied voor essentiële functies zoals landbouw en natuur is een van de belangrijkste uitgangspunten van de ruimtelijke ontwikkeling die de gemeente Oosterzele wenst. De gemeenteraad gaat er nu principieel mee akkoord om ook de flanken van de Betsberg en het openkoutergebied van de Hoek ter Hulst – Stuivenberg te beschermen, zegt schepen voor Ruimtelijke Ordening Els De Turck.

We willen ervoor zorgen dat de open kouters beschermd worden voor land- en tuinbouw en dat onze  land- en tuinbouwbedrijven daar de maximale ontwikkelingsmogelijkheden krijgen voor de toekomst. Zo blijft ook het schitterende landschap bewaard. We willen verder een oplossing en rechtszekerheid bieden aan de vzw Hadron die jongeren opvangt en aan de oude site van OLV Ter Veldbloemen. Door die in een geëigende zone te leggen, krijgen de sites rechtszekerheid en ontwikkelingskansen in de toekomst. Ook voor de zonevreemde woningen die binnen de perimeter van het RUP liggen, zullen de bestaande ontwikkelingsmogelijkheden en rechtszekerheid behouden blijven.”