“First man on Mars” has landed!

Zwalmnaar Peter Desmet gaat voor een stevig bier

Zwalm / Oudenaarde / Lendelede

3 Vlamingen zetten de eerste man op Mars!

Het idee

Goed 3 jaar terug kreeg Peter Desmet uit Zwalm het idee om een eigen versie van zijn favoriete bierstijl, de barley wine, uit te werken. Een barley wine of gerstewijn typeert zich als een stevig bier met complexe ietswat zoete moutaroma’s, veel fruitigheid die vaak doet denken aan sherry of port.

Peter nam contact op met Sam Vanderstraeten van HopSaSam uit Oudenaarde, die al wat faam verworven heeft met zijn barley wine NONNIVERSAIRE, om samen te werken.

Vervolgens verkoos Peter te brouwen bij Brouwerij De Meester uit Harelbeke (intussen verhuisd naar een flinke brouwerij in Lendelede). Dirk De Meester van de gelijknamige brouwerij heeft inmiddels erg veel ervaring met tal van uiteenlopende bierstijlen en dus een geschikte partij om “een specialleke” te brouwen.

Na een gevarieerde proefavond (want dat hoort er wel eens bij), kwamen we tot een gezamenlijk akkoord om samen te werken. Peter zorgt voor het idee, HopSaSam verzorgt het recept (met een hoek af) en Brouwerij De Meester voorziet de professionele brouwinstallatie.

 

Het brouwen

Na wat creatieve momenten van (HopSa)Sam was het recept klaar: het zou een flinke barley wine worden, die wordt aangevuld met in rum-en-eik-geweekte-rozijnen.

Barley wine, rum – raisin – oaked dus…

De drie musketiers sloegen de handen in elkaar en maakten een proefbrouwsel, die meteen een schot in de roos was.

Na wat filosoferen ontstond de naam “First man on Mars”: een a-typische barley wine, die als team bereikt wordt en waar we (misschien) als eerste een combinatie van rum en rozijntjes in voorzien. Alsof je als eerste een voet op Mars zou zetten.

Tussen de corona-lockdowns door werd het bier uiteindelijk samen gebrouwen in de ketels van Brouwerij De Meester onder het waakzame oog van Dirk.

Peter nam een kunstenares onder de arm, die een eigen interpretatie van de naam schilderde en vervolgens digitaliseerde. Dit kunstwerk prijkt op de labels van First man on Mars.

 

Het bier

Vanaf deze week is het eenmalige en dus gelimiteerde project beschikbaar in de handel.

Het is een roodbruine fruitige barley wine met invloeden van rum en rozijnen. Aroma’s van vanille, eik en dronker fruit. Het bier heeft bij het schenken geen schuim en heeft nagenoeg geen saturatie waardoor het port-effect versterkt wordt.

Flessen bevatten 50 cl en het bier heeft 13,4% alcohol volume.

Sorry Elon Musk met zijn SpaceX, maar wij zetten alvast de “First man on Mars” neer!

Foto: Van links naar rechts: Peter Desmet (idee), Sam Vanderstraeten van HopSaSam (recept), Dirk De Meester van Brouwerij De Meester (brouwerij).