Veronica Khidchenko uit Zottegem coördineert hulpacties Oekraïne

De in Zottegem wonende Veronica Khidchenko heeft met haar liefdadigheidsinstelling  een hulpactie op poten gezet waarbij ze gecoördineerd hulpgoederen zal versturen naar haar thuisland Oekraïne.

Liefdadigheidsinstelling opgericht na inval Ruslan in 2014

Veronica over haar liefdadigheidsinstelling: “Ze werd opgericht in 2014 na de inval van Rusland in de Donbas-regio en de annexatie van het Krimgedeelte en heeft als doel het verlenen van bijstand aan de zwakkeren (kinderen, wezen, ouderen en mindervaliden) onder de vorm van het uitdelen van basisbehoeften zoals voedsel en basis hygiënische producten.”

lees meer via deze link

Hoe geraken de hulpgoederen bij de noodlijdende Oekraïners? 

“We hebben in Oekraïne de logistieke ondersteuning en de juiste partners waardoor de hulpgoederen bij de juiste personen terecht komen”, legt Veronica verder uit. “Concreet worden de trucks met hulpgoederen aan de Poolse grens opgewacht door vertegenwoordigers van de liefdadigheidsorganisatie die de vrachtwagens zullen begeleiden langs alle check-points om het centrum van Lviv te bereiken. Bij aankomst van de vrachtwagens aan de depots in Lviv staat de liefdadigheidsorganisatie in voor het snel afladen van de vrachtwagens. Eens alle vrachtwagens uitgeladen zijn worden deze weer in aanwezigheid van gidsen tot aan de Poolse grens gebracht omheen de lange files van vluchtelingen om snel terug naar Europa terug te keren voor het ophalen van de volgende ladingen. De goederen die opgeslagen zijn in de centrale depots in Lviv worden volgens de wensen van de schenkers verder verdeeld over heel Oekraïne. Dit kan dankzij de vele relaties die de liefdadigheidsorganisatie heeft verdeeld over heel Oekraïne. Mensen of organisaties die goederen willen schenken aan specifieke mensen of organisaties kunnen erop rekenen dat de goederen in de mate van het mogelijke terechtkomen bij desbetreffende mensen of organisaties.”

Hoe kan je steunen?

“Wie de liefdadigheidsorganisatie financieel wil bijstaan kan een bedrag storten op bankrekening : BE56 0012 1534 1288”, aldus Veronica. “De opgehaalde bedragen gaan integraal naar de liefdadigheidsorganisatie en dit voor aankoop ter plaatse van basisproducten die niet getransporteerd kunnen worden zoals bijvoorbeeld verse groenten en vlees. Wie een bedrag stort groter dan 15 euro en in het mededelingsveld zijn e-mailgegevens vermeldt steunt niet alleen de Oekraïense bevolking maar zal via mail een digitale versie van het boek Ukrain within me ontvangen. Dat is een boek bestaande uit kortstukken geschreven door 9 verschillende Oekraïense vrouwen waarin beschreven wordt hoe de Oekraïense samenleving aanvoelt in het post-Russische tijdperk. Het is een pakkend boek zonder complexen waarin zeker geen blad voor de mond genomen werd. De kortstukken zijn neergeschreven in 2 talen : het Oekraïens en Engels.”