Oppositiepartij N-VA in Ninove hekelt de overlast in het stadscentrum. Vooral ter hoogte van de ‘Carrefour Market’ op de Graanmarkt zouden er zich volgens de partij regelmatig problemen stellen. Burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) wijst er onder meer op dat de gemeenschapswachten vorig jaar bijna honderd sluikstorters identificeerden in Ninove. De aangekondigde stadsmariniers werden nog niet gevonden.
“Er zijn meerdere klachten over personen die overlast bezorgen in het centrum van de stad. Vooral ter hoogte van de ‘Carrefour Market’ op de Graanmarkt stellen zich regelmatig problemen. Wildplassen, rijden onder invloed, vechtpartijen, voorbijgangers die worden lastiggevallen, uitpuilende vuilbakken, blikjes bier, dronkaards, … Dit geeft geen mooi beeld van onze binnenstad en het schrikt natuurlijk klanten en bezoekers af.
Kat- en muisspel
Het probleemgedrag verplaatst zich ook naar de winkels binnen. De lastposten plegen winkeldiefstal, gebruiken het beschikbare sanitair op een onverantwoorde manier en ze bedreigen soms ook het personeel en de klanten. Sommige handelaars vinden dat de politie repressiever kan optreden. Het wachten op een tussenkomst duurt vaak te lang en de politie-interventie duurt soms maar 2 minuten. De amokmakers spelen dan een kat- en muisspel en veroorzaken de dag nadien nog meer overlast.
Stadsmariniers
Winkeliers kunnen zelf geen externe bewakingsfirma inschakelen om de overlast van de personen onder controle te krijgen. Ze vraagt aan de dienst integrale veiligheid om op korte termijn te bekijken welke oplossingen er mogelijk zijn. In Ninove wordt al jaren gesproken over stadsmariniers of straathoekwerkers, maar die zijn er nog altijd niet. Om de overlast op lange termijn goed aan te pakken kan het stadsbestuur stadsmariniers aanstellen om de hardnekkige veiligheidsproblemen in bepaalde buurten op te lossen. Momenteel zijn er ook slechts vier gemeenschapswachten die moeten instaan voor meer dan 39.000 inwoners, dat is veel te weinig.
Veiligheid verzekeren
Bij het plaatsen van nieuwe camera’s in Ninove kan de stad ook overwegen om in probleemzones eentje extra te voorzien. Handelaars zitten met kopzorgen in deze economisch zware tijden en kunnen dit er niet bijnemen. De veiligheid zou moeten verzekerd worden door de overheid. Er moet eindelijk opgetreden worden, want in Ninove duurt alles veel te lang. “volgens Karolien De Roose
Burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) “Ik vind het nogal kort door de bocht om ‘hardnekkige veiligheidsproblemen en overlast in binnenstad Ninove’ te reduceren tot in essentie eigenlijk ‘ter hoogte van de ‘Carrefour Market’ op de Graanmarkt’. Dat is volgens mij een redelijk eenzijdige kijk op de realiteit.
Het ruimere plaatje vertelt ons dat de gemeenschapswachten vorig jaar in 2021 alleen al bijna 100 bestuurlijke verslagen hebben overgemaakt aan de provincie met een geïdentificeerde overtreder inzake sluikstort. Vorig jaar zat daar niks tussen van op de Graanmarkt, in de voorgaande jaren (2018-2019) hebben we daar wel 5 overtreders kunnen identificeren (meestal gaat het hier inderdaad over blikjes / zwerfvuil; daar vallen geen gegevens in te vinden helaas).
Sowieso gaat deze schets toch wel voorbij aan alle andere inspanningen die op andere vlakken al werden geleverd om de stad, in haar totaliteit, leefbaar en veilig te houden: hieronder een summiere schets met snel bij elkaar verzamelde gegevens vanuit onze kant om toch al een eerste idee te geven.
- GAS-vaststellingen (1118 afgehandelde dossiers -960 verkeer en 158 niet-verkeer- door de sanctionerend ambtenaar voor Ninove in 2021), dit is het totaal voor politie en GW samen.
- plaatsverboden (van 2019 tot nu 43 dossiers opgestart en 5 formele waarschuwingen opgemaakt)
- 14 actieve BIN’s (en nummer 15 zit in de planning)
- Gemeenschapswachten dagelijks aanwezig op terrein (in referentiejaar 2019 goed voor 1353 meldingen; 20-21 waren op dat vlak minder door corona en bijhorende andere taken (verdeling beschermingsmiddelen, inzet test- en vaccinatiecentrum…), in 2021 kwamen we aan 496 meldingen. Ze zijn in 2021 bovendien opgeschaald met een vaststellende bevoegdheid.
- Sinds 2019 opstart operationele samenwerking tussen politie en bijzondere veldwachter van de stad (toezicht in natuurgebied en op visstroperij: 1023 gecontroleerde vissers; 131 waarschuwingen, 63 PV’s, 5 inbeslagnames)
- Binnenkort zijn twee van onze collega’s GW, na pensioen van vorige veldwachter, ook opnieuw bevoegd na de nodige opleidingen te hebben gevolgd.
Van ‘rijden onder invloed, vechtpartijen, voorbijgangers die worden lastiggevallen’ hebben wij geen meldingen wat de Graanmarkt betreft. De politie heeft hier al vaak voor opgetreden en nam ook in deze haar verantwoordelijkheid. Dit linken aan de organisatie van het komende weekend is niet relevant. Onze integrale veiligheidsdienst werkt samen met de politie in heel cruciale zones, bijvoorbeeld in de stationsbuurt, het park, het vissersbosje PTI.
Voor de stadsmariniers hebben we al twee selectieprocedures georganiseerd en daar is helaas geen geschikte kandidaat uitgekomen. Onze dienst integrale veiligheid is van 0 in 2015 naar een dienst met 8 personeelsleden en ik ben behoorlijk fier op deze dienst, de cijfers zeggen genoeg.
Net als bij een gewone carnaval editie is onze politie voorbereid en werden alle risico’s in kaart gebracht. We hebben bovenop de massale inzet van politie ook een securityfirma in geschakeld met tien personeelsleden en verschillende zones worden bewaakt met onze mobiele camera’s. Onze veiligheidsdiensten zijn op alles voorbereid maar je kan nooit uitsluiten dat er onvoorziene incidenten gebeuren. We duimen voor een veilig carnavalsfeest, ja toch !”