adjunct-directeur Marijke De Meyer (OCMW), burgemeester Johan Van Durme, schepen voor sociale zaken Els De Turck

Oosterzele doet oproep om te tolken bij contacten met vluchtelingen

Ook de gemeente Oosterzele stelt alles in het werk om proactief in te spelen op een mogelijke vluchtelingenstroom die naar ons land komt als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Er komt veel kijken bij de opvang van die vluchtelingen, onder meer het overwinnen van een taalbarrière. Om vlotter te kunnen communiceren met die mensen, zijn de gemeente en het OCMW van Oosterzele op zoek naar burgers die Oekraïens of Russisch spreken en die willen helpen door te tolken.

Oosterzele is een warme en sociale gemeente. Niemand blijft onberoerd bij de gebeurtenissen in Oekraïne. Gezinnen bieden tal van opvangplaatsen aan voor mensen die op de vlucht zijn naar aanleiding van de oproep van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Daarnaast stellen het OCMW en de gemeentelijke diensten momenteel alles in het werk om in te spelen op de crisissituatie en om hun diensten proactief te organiseren op een mogelijke toestroom.

Er komt erg veel kijken bij het opvangen van vluchtelingen. Een vlotte communicatie is essentieel, maar in dit geval niet evident. Het ligt in de lijn van de verwachtingen dat die mensen vaak alleen Oekraïens en Russisch zullen spreken. De gemeente doet een warme oproep aan mensen die die talen spreken om zich aan te bieden als vrijwillige tolk. Het is niet nodig om echt opgeleid te zijn als tolk om te kunnen helpen bij de communicatie met vluchtelingen.

Wie bereid is om te tolken, kan een mail sturen naar info@oosterzele.be, met vermelding van zijn contactgegevens en de dagen en uren waarop hij inzetbaar is voor vrijwillige tolk-opdrachten.