Waalse regering eveneens tegen wolvenpark in D’hoppe ( Vloesberg-Flobecq)

Om vooralsnog een stedenbouwkundige vergunning te kunnen verkrijgen voor het creëren van een wolvenpark met toeristische chalets in Flobecq werd door de bvba Domaine du Mont des Rodes beroep ingesteld tegen de beslissing van de Bestendige deputatie van 29 juni 2021 waarbij de vergunning werd geweigerd.

Brakels schepen voor milieu en ruimtelijke ordening  Peter Vanderstuyf volgt het dossier op: “De indieners van het beroep hadden het dossier aangepast maar volgens  het Département Nature et Forêts (de Waalse tegenhanger van het Vlaamse Agentschap Natuur en Bos), bleek het slechts om beperkte aanpassingen te gaan. Aanpassingen die niet van die aard zijn om een gunstig advies te kunnen bekomen. Zo blijkt er onder meer nog steeds een probleem te zijn met de toeristische chalets die nog altijd in bosgebied liggen, het kappen van bos, geen adequaat zuiveringssysteem van het afvalwater waardoor de kans op vervuiling van de brongebieden van de Zwalm niet uit te sluiten is, de verwachte negatieve gevolgen op de Europees beschermde natuurgebieden (o.a. Brakelbos),…

Bijgevolg besliste de Waalse regering op 28 februari om het beroep niet in te willigen en de vergunning dus niet toe te kennen. De indieners kunnen nu nog beroep aantekenen binnen 60 dagen bij de Raad van State maar dit zal weinig zoden aan de dijk brengen.

Een opmerkelijk detail in deze procedure is dat het Vlaamse Agentschap Natuur en Bos op 29 oktober 2021 een voorwaardelijk gunstig advies had gegeven voor dit Wolvenpark. Dit laatste is toch zeer opmerkelijk omdat uit het dossier blijkt dat er aantastingen te vrezen zijn van de brongebieden van de Zwalm en het Brakelbos!!”