Zorgband Leie en Schelde vangt mensen uit Oekraïne op

8 vluchtelingen krijgen plekje in Zorgcentrum Lemberge

Merelbeke, 7 maart 2022 – Acht vluchtelingen uit Oekraïne verblijven momenteel in een leegstaande afdeling van Zorgcentrum Lemberge. De Zorgband Leie en Schelde bood de gemeente Merelbeke enkele opvangplaatsen aan. 

Na de oproep van de overheid om plaats vrij te maken voor vluchtelingen uit Oekraïne besloot ook de Zorgband Leie en Schelde zijn steentje bij te dragen. Aangezien in Zorgcentrum Lemberge een aparte afdeling met 12 opvangplaatsen leeg staat, bood de Zorgband de gemeente Merelbeke opvangplaats aan voor 12 vluchtelingen. In samenwerking met de sociale dienst van het OCMW Merelbeke kwamen er vrijdagavond 8 mensen uit Oekraïne aan. Zij kregen meteen warme maaltijden, ingerichte kamers, een warme douche en een zacht bed aangeboden.

 

“Toen we vrijdagnamiddag onze personeelsleden op de hoogte brachten dat er enkele mensen uit Oekraïne zouden aankomen, waren de reacties hartverwarmend”, zegt Githa Praet, algemeen directeur van de Zorgband Leie en Schelde. “Er kwam meteen een golf van solidariteit op gang en onze personeelsleden zamelden kledij en spullen in voor onze nieuwe verblijvers. Het zit in onze mensen hun genen om voor andere mensen te zorgen, of dat nu ouderen of vluchtelingen zijn. Iedereen verdient het om in een aangename, veilige en gezonde omgeving te leven.”

 

Het merendeel van de vluchtelingen komt uit Odessa, de belangrijke havenstad aan de Zwarte Zee. Het team van Zorgcentrum Lemberge verwelkomde een oma met haar kleindochter, een man met zijn zwangere echtgenote, een moeder met haar dochter, een vrouw met haar 16-jarig nichtje. Zij kregen een warm welkom van het personeel.

 

De 8 vluchtelingen bekomen intussen nog van hun reis. Aangezien ze in een aparte vleugel verblijven, kwamen ze nog niet in contact met de bewoners van het woonzorgcentrum. “We laten de mensen eerst wat bekomen. Ze hebben er een lange reis op zitten en ze hebben veel meegemaakt”, zegt Egbert Lachaert, voorzitter. “Maar we sluiten niet uit dat we hen binnenkort laten kennis maken met onze bewoners. Uiteindelijk is een woonzorgcentrum een soort mini-maatschappij. Daarom is het onze taak om deze mensen op te vangen, een warm welkom te geven en hen te betrekken bij het dagelijkse leven.”