Salesiaan-priester Gaston De Neve (1926 – 2022) overleden

Gijzenzelenaar heeft grote verdiensten in missiezending Congo

Op dinsdag 15 maart 2022  om 11 u heeft in de parochiekerk in Boortmeerbeek de uitvaartplechtigheid plaats van Gaston De Neve, salesiaan – priester Don Bosco. Hij werd geboren in Gijzenzele op 13 oktober 1926 en overleed in het WZC Annuntiaten in Heverlee op 8 maart 2022. Hij werd 95 jaar. Hij was de zoon van Remi De Neve en Emma Wanzeele. Gijzenzelenaar Gaston De Neve deed zijn eerste professie op 2 september 1945 en zijn eeuwige professie op 8 augustus 1951 in Oud-Heverlee. Hij werd priester gewijd op 14 april 1955 en ontving zijn wijding uit handen van Mgr. Van Waeyenbergh.
Op 10 juli 1955 droeg de kersverse priester Gaston De Neve een dankmis op in de Sint – Bavokerk Gijzenzele. Het werd een indrukkende plechtigheid in het bevlagde Gijzenzele. E.H. Gaston De Neve werd bijgestaan door pastoor Provenier en de Selisianen  De Bruye en Van De Putte. Met een plechtige dankmis, redevoering E.H. Mortier, bloemen, geschenken, neerlegging bloemen aan oorlogsmonument, stoet en familiefeest kreeg priester Gaston De Neve een ronduit schitterend eerbetoon.
Na het basisonderwijs in de Gemeenteschool Gijzenzele volgde hij in Don Bosco Sint – Denijs – Westrem de humaniora. Aan de Universiteit Leuven behaalde hij het diploma van licentiaat in de Germaanse Filologie. In het begin van zijn priesterschap focuste Gaston De Neve zich op de jeugdwerking, VP, de Chiro,…Toen hij de kans kreeg van de Salesianen van Don Bosco om naar Congo te vertrekken aarzelde hij geen moment. Hij greep die kans zich daar in te zetten voor kwetsbare jongeren en moedigde hen aan om een beroep te leren. Hij gaf steeds het beste van zichzelf. Religie en onderwijs speelden een belangrijke rol in zijn leven. Gaston De Neve had een grote intellectuele attitude, maar hij stond het liefst buiten de schijnwerpers, zocht nooit aandacht, het lag allemaal in zijn karakter. Een stille harde werker, die op een sublieme wijze zijn christelijke boodschap wist uit te dragen. Hij had ook veel aandacht voor straatkinderen die hij ondersteunde en voor hen tewerkstellingsinitiatieven nam. Hij verhief ziet niet boven de hoofden, hij leefde mee de lokale bevolking. Eenvoud sierde hem.
Na de viering  in de parochiekerk van Boortmeerbeek volgt de teraardebestelling bij de Salesiaanse medebroeders op de begraafplaats aan de Guido Gezellestraat in Hever. ‘Kiro mfalme anakungoja wewe. Usikie mwito moyoni’ ‘De Koning wacht op je. Luister naar zijn stem in je hart’. Een eucharistieviering ter nagedachtenis van salesiaan – priester Gaston De Neve zal opgedragen worden in de Sint – Gangulfuskerk van Oosterzele op zondag 24 april om 9 u 30. (mvdv,  f De Ganck)
Rouwbrief en condoleren    https://condoleances.be/gastondeneve